Predseda SOPK Peter Mihók.TASR/M. Svítok
StoryEditor

Obchodná komora podporuje biznis cez zahraničné misie, tento rok ich bolo 22

03.12.2018, 22:59
Autor:
redred
V roku 2018 úrad a regionálne komory SOPK realizovali celý rad aktivít, ktoré majú podporovať podnikateľov na Slovensku.

Ako v pondelok informoval predseda Komory Peter Mihók a jej podpredseda Július Kostolný, uskutočnených bolo 22 obchodných misií do zahraničia, na ktorých sa zúčastnilo 209 slovenských firiem. Prijatých bolo tiež 29 obchodných misií zo zahraničia, na ktorých sa zúčastnilo 389 zástupcov slovenských podnikateľských subjektov.

Až 43 slovenských firiem sa zúčastnilo na 9 veľtrhoch a výstavách v zahraničí v rámci Komorou organizovanej účasti. Regionálne komory zorganizovali účasť 19 firiem na 7 veľtrhoch a výstavách v tuzemsku. Komora tento rok vytvorila aj platformu „Žena v podnikaní“, ktorá úzko spolupracuje so Združením žien v podnikaní najmä v pôsobnosti Bratislavskej regionálnej komore SOPK. Aktuálne je evidovaných 40 podnikateliek, ktoré sa zúčastňujú na klubových stretnutiach, vzdelávacích akciách a ďalších aktivitách.

SOPK podporuje aj mladý biznis, v súčasnosti eviduje 12 mladých podnikateľov, členov Komory, v rámci vytvorenej platformy mladých podnikateľov.

Ako ďalej informoval Mihók, úrad, regionálne komory a sekcie SOPK zabezpečili v sledovanom období 170 vzdelávacích aktivít (seminárov, konferencií a kurzov), na ktorých sa zúčastnilo 2 893 účastníkov, najmä zástupcov podnikateľských subjektov.

Poskytnutých bolo 306 poradensko-konzultačných služieb podnikateľským subjektom, z toho 105 konzultácií nečlenom a zahraničným osobám.

V priebehu roku 2018 SOPK operatívne zabezpečovala pripomienky a odborné stanoviská k predkladaným návrhom právnych noriem a opatreniam v podnikateľskom sektore.

Pracoviská SOPK overili za sledované obdobie 39 392 obchodných dokladov, z toho 34 551 osvedčení o pôvode tovaru, ktoré podnikatelia potrebujú pri vývoze.

V roku 2018 bolo vystavených 555 ATA karnetov, ktoré sú colným dokumentom pre dočasný vývoz. Za sledované obdobie bolo vybavených 18 reklamácií slovenských ATA karnetov, nebola vybavená žiadna reklamácia zahraničného ATA karnetu.

V rámci spolupráce so zahraničím pôsobia aj zmiešané hospodárske výbory, ktoré boli vytvorené s Českou republikou, Portugalskom, Rumunskom, Tureckom, Taiwanom, Indiou, Srbskom, Iránom, Kóreou a Kazachstanom a zmiešané podnikateľské rady, ktoré boli vytvorené s Čínou, Ukrajinou, Izraelom a Kubou.

V rámci SOPK sú vytvorené zmiešané obchodné komory – Slovensko-poľská obchodná komora a Slovensko-maďarská obchodná komora. Okrem toho má SOPK, v záujme rozširovania vzájomných bilaterálnych obchodných vzťahov so zahraničím, uzavretých 20 dohôd o zriadení spoločných výborov na národnej úrovni a ďalších 177 dohôd, ktoré majú uzatvorené regionálne komory SOPK s regionálnymi komorami v zahraničí. (red)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:43