StoryEditor

Štart podnikania sa zjednoduší

12.04.2007, 00:00
Ľudia, ktorí plánujú začať podnikať na živnosť, by to mali mať od septembra jednoduchšie. Vláda totiž včera odobrila návrh novely živnostenského zákona, ktorá počíta so zriadením jednotných kontaktných miest.

Ľudia, ktorí plánujú začať podnikať na živnosť, by to mali mať od septembra jednoduchšie. Vláda totiž včera odobrila návrh novely živnostenského zákona, ktorá počíta so zriadením jednotných kontaktných miest. V nich by sa malo dať vybaviť prakticky všetko, čo so štartom podnikania súvisí. Novelu ešte musí schváliť parlament.
Ako informovala Alena Koišová z tlačového oddelenia ministerstva vnútra, služby kontaktných miest budú bezplatné.
Poplatky po novom
Priplatiť si však budú musieť tí, ktorí majú v živnostenskom liste zapísaných viacero predmetov činností. "Na živnostenskom liste alebo koncesnej listine bude uvádzaný iba jeden predmet podnikania. V súčasnosti totiž existujú podnikatelia, ktorí majú na živnostenskom liste aj 50 rôznych činností, ktoré spolu vzájomne nesúvisia," informuje Koišová.
Každý predmet činnosti sa bude po novom spoplatňovať osobitne. V praxi to bude podľa nej znamenať, že ak chce niekto podnikať v 20 činnostiach, bude potrebné vydať mu 20 živnostenských listov.
Správne poplatky za vydanie oprávnenia by mali však klesnúť- v prípade živnostenských listov na 100 a 500 korún (dnes tisíc), v prípade koncesných listín na tisíc korún (teraz dvetisíc). Reálne tak môže zaplatiť viac ten, kto si dá zapísať tri a viac činností.
Na darčeky?
To sa nepáči poslancovi SDKÚ-DS Pavlovi Prokopovičovi. "Návrh novely živnostenského zákona, ktorý schválila vláda, vracia živnostenský stav o pätnásť rokov dozadu. Ide o ďalší bezprecedentný útok vlády Roberta Fica na podnikateľov a súkromný sektor," tvrdí. Podľa neho ide o útok "peniaze podnikateľov, ktorými chce vláda zaplátať diery v rozpočte na svoje populistické darčeky".
Prokopovič však víta zriadenie kontaktných miest, čím sa podľa neho napĺňa koncepcia schválená vládou Mikuláša Dzurindu v apríli 2006.
Všetko o novom živnostenskom zákone sa dočítate v najbližšej prílohe Poradca, ktorá vyjde 18. apríla.

Čo mení novela
- Zavádza jednotné kontaktné miesta
- Obmedzuje zapisovanie viacerých predmetov činností
- Nebude treba platiť za výpis z registra trestov
- remeselníci nebudú potrebovať trojročnú prax

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:13