Registračná pokladňa, paragonReuters
StoryEditor

Podnikatelia majú používať systém e-Kasa, návrh zákona schválil parlament

04.12.2018, 20:29
Autor:
TASRTASR
Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť rozšírenie priameho elektronického prepojenia registračných pokladníc s finančnou správou.

Všetci používatelia registračných pokladníc, teda napríklad hotely, reštaurácie, kaviarne, či iní podnikatelia, majú byť napojení na portál finančnej správy.

Vyplýva to z návrhu zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ktorý v utorok schválil parlament.

Návrhom zákona sa má do praxe zaviesť takzvaný systém e-Kasa, ku ktorému sa zaviazala vláda aj vo svojom programovom vyhlásení.

Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť rozšírenie priameho elektronického prepojenia registračných pokladníc s finančnou správou. Ďalším cieľom zákona je zefektívnenie kontrol finančnej správy, a tým aj účinnejší boj proti daňovým únikom.

"My si sľubujeme od onlinizácie zlepšenie výberu DPH. Ten prínos do štátnej pokladnice vďaka efektívnejšiemu výberu by mal byť na úrovni 120 miliónov eur ročne," vyčíslil minister financií SR Peter Kažimír.

Po novom sa budú musieť všetky údaje z pokladníc ukladať v chránenom dátovom úložisku, ktoré je súčasťou on-line registračnej pokladnice a následne sa budú zasielať do systému e-Kasa. Podnikateľom odpadne povinnosť viesť knihu pokladnice, robiť denné uzávierky, využívať služby servisných organizácií, ako napr. spustenie pokladnice do prevádzky, či jej pravidelné údržby.

"Systém e-Kasa bude pre podnikateľov znamenať zníženie administratívnej záťaže pri obstarávaní hardvéru i zníženie nákladov pri prevádzke pokladnice. E-Kasa zabezpečí aj kontinuálny prechod medzi účtovnými dňami, export dát na zjednodušenie plnenia daňových povinností a dostupnosť dát počas archivácie," uviedlo ministerstvo.

Podmienkou bude internetové pripojenie, prostredníctvom ktorého sa informácie budú odosielať na centrálne úložisko finančnej správy. "Zákazníkom systém umožní overenie pravosti pokladničných dokladov v reálnom čase. Pre finančnú správu bude predstavovať ďalší efektívny nástroj v boji proti daňovým podvodom," doplnilo MF SR.

Od roku 2012 boli prijaté desiatky opatrení, ktoré priniesli do štátnej pokladnice navyše viac ako 3,7 miliardy eur. Daňová medzera sa tak znížila zo 41 percent na 26 percent.

E-Kasa bude v praxi znamenať, že finančná správa bude mať o každom nákupe, respektíve transakcii informáciu okamžite, pretože každý vydaný doklad bude zaevidovaný na centrálnom úložisku e-Kasa.

"Zavedenie e-Kasy by malo znamenať zníženie daňovej medzery na DPH v hoteloch, reštauráciách, v službách a maloobchode o 15 percent," predpokladá ministerstvo. Celkové náklady na zavedenie nového systému majú štát stáť 18 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-03-04 14:30:00 - Feat.: - Title: Paušálne verzus skutočné výdavky. Čo sa kedy a komu viac oplatí? 02 - Modified: 2024-02-26 18:00:00 - Feat.: - Title: Chce preraziť na vlastnú päsť. Známy slovenský zbrojár to skúša v Indii inak, ide tam stavať fabriku 03 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Štát pomáha začínajúcim a expandujúcim podnikateľom. Ak sa ocitnú v strate, dane si od nich vypýta až neskôr 04 - Modified: 2024-03-01 10:00:27 - Feat.: - Title: Podnikáte a chcete si uplatniť výdavky? Takýto je postup 05 - Modified: 2024-02-02 18:19:22 - Feat.: - Title: Biznis fórum medzi podnikateľmi by mohlo posilniť dialóg medzi Slovenskom a USA, tvrdí Čaputová
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:18