Riaditeľ VÚB banky Alexander Resch hovorí, že straty z nízkych úrokov kompenzujú poplatkami.Archív VÚB
StoryEditor

Záujem o dlhodobé hypotéky rastie

09.12.2018, 20:49
Najväčšou výzvou v najbližších troch rokoch bude pre banky otázka, čo s úsporami domácností, hovorí v rozhovore pre HN šéf VÚB banky Alexander Resch.

Je lepšie vziať si hypotéku teraz alebo až o rok?

Keď si kladieme túto otázku, je vždy dôležité zamyslieť sa nad viacerými aspektmi. Prvým je výška úrokových sadzieb. Druhým aspektom je otázka, na ako dlho si chcem fixovať úrokovú sadzbu – či na tri, päť alebo desať rokov. Ďalším je pomer medzi výškou hypotéky a hodnotou nehnuteľnosti. Pred rokom ste si totiž mohli prefinancovať aj sto percent, dnes sa tento pomer znižuje pomaly na 80 percent. Ale ak sa pýtate na môj osobný názor, podľa mňa je výhodné zobrať si hypotéku práve teraz a s dlhodobejšou fixáciou. Pretože, ak príde k nárastu úrokov, nebude postupný, ale rýchly.

Ako sa prejavila sprísnená regulácia hypoték, ktorú zaviedla Národná banka Slovenska?

Na úvod treba uviesť, prečo to nastalo. V posledných troch rokoch tu bol hypotekárny boom. Ľudia sa neprimerane zadlžovali. Priemerné zadlženie rástlo dvakrát rýchlejšie ako v Európskej únii a dlhy neboli často pokryté. Okrem toho ceny na realitnom trhu tiež neprimerane rástli. Nastala otázka, ako si s touto situáciou poradiť. NBS sa v regulácii zamerala najmä na pomer požičiavanej sumy k hodnote nehnuteľnosti, ale aj pomer dlhu voči príjmom obyvateľstva.

Dobre, ale viete teraz kvantifikovať tieto dosahy regulácií?

Ak porovnám obdobie od júna a júla po súčasnosť, hovoríme o 20- až 30-percentnom prepade. Tým mám na mysli celý trh. Čiže ten dosah je dosť veľký.

Na jednej strane veľmi narástlo zadlženie domácností, na druhej strane kvôli novým obmedzeniam prišli banky o zisky. Myslíte si, že Národná banka Slovenska reguláciu urobila dobre?

Vráťme sa k úrovni dlhov. Z historického hľadiska je slovenská úroveň dlhov nižšia ako európska. No v posledných rokoch ju Slováci rýchlo dobiehajú a v pomere k príjmom už predbehli nielen všetkých regionálnych susedov, ale aj niektoré západoeurópske krajiny. NBS sa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 03 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 04 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:18