StoryEditor

Kiska by nemal vymenovať Kažimíra za guvernéra NBS, vytvorí to precedens, hovoria sulíkovci

10.12.2018, 11:07
Autor:
mahomahoTASRTASR
Podľa liberálov je nevhodné, aby Peter Kažimír viedol Národnú banku Slovenska.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) by privítala, keby prezident Andrej Kiska nevymenoval ministra financií Petra Kažimíra za guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS).

"Ak to prezident spraví, bude to on, kto na Slovensku vytvorí precedens, že aktívni politici, členovia vlády a vrcholných orgánov politických strán bez akejkoľvek časovej karantény prechádzajú do čela centrálnej banky, ktorá zo zákona i z hľadiska svojej zodpovednosti voči monetárnej politike, dohľadu nad finančným trhom, posudzovaniu rozpočtovej politiky vlády a analýzam potrieb štrukturálnych reforiem má byť nezávislá," tvrdí poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca.

Je to nevhodné, tvrdia liberáli

​Podľa liberálov získal Peter Kažimír za roky pôsobenia na ministerstve financií pohľad na ekonomiku cez plnenie programového vyhlásenia vlády, ako aj fiškálnych cieľov, ktoré mal problém dodržiavať.

Z toho dôvodu je podľa SaS nevhodné, aby viedol NBS a zastupoval ju v rade guvernérov v Európskej centrálnej banke.

​"Dúfame, že si prezident Andrej Kiska všetky tieto negatíva uvedomí. Príklad, keď prezident aktívne vstúpil do personálneho kreovania bankovej rady NBS, už vytvoril jeho predchodca, bývalý prezident Ivan Gašparovič – tým, že nevymenoval za viceguvernéra štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku. Bola to pritom Ficova vláda, ktorá stiahla podanie bývalej vlády Mikuláša Dzurindu na Ústavný súd, aby o tejto veci nemohol rozhodnúť," poznamenal predseda SaS Richard Sulík.

Matovičovcom prekáža Hudák

Ďalšej opozičnej strane OĽaNO prekáža kandidát na viceguvernéra NBS Jozef Hudák. "V predchádzajúcich dňoch sme upozorňovali premiéra Pellegriniho, že ide o človeka, ktorý v minulosti figuroval ako nominant spoločností spájaných s podvodmi, v ktorých mnohí Slováci prišli o svoje celoživotné úspory. Napriek tomu má teraz vykonávať dohľad nad ochranou finančných spotrebiteľov," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová.

"Zároveň existujú pochybnosti o tom, či jeho odbornosť spĺňa požiadavky, ktoré zákon na výkon funkcie viceguvernéra vyžaduje. Zákon o Národnej banke Slovenska takisto vyžaduje úplnú nezávislosť. Napriek tomu vládna koalícia zvolila človeka, ktorý bol nie len otvoreným nominantom politickej strany, ale aj jej dlhoročným členom. Podobný problém v súvislosti so straníckymi väzbami má aj zvolený nový guvernér Národnej banky Peter Kažimír, ako podpredseda strany Smer," pokračovala Remišová s tým, že obidvoch má podľa zákona do funkcií vymenovať prezident Slovenskej republiky.

"Aj preto sme dnes pána prezidenta požiadali, aby dôkladne zvážil všetky možnosti, ktoré mu v tejto súvislosti dáva právny poriadok Slovenskej republiky, vrátane možnosti nevymenovať zvoleného kandidáta do funkcie," uzavrela poslankyňa OĽaNO.

​Šéf rezortu financií Peter Kažimír ohlásil svoj záujem kandidovať na post guvernéra NBS koncom novembra po tom, ako súčasný guvernér NBS Jozef Makúch oznámil odchod z funkcie.

Nomináciu Kažimíra schválil minulý týždeň parlament. Nového guvernéra následne do funkcie vymenúva prezident.

 

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:22