StoryEditor

Kiska vetoval Dankov zákon o odvode pre obchodné reťazce

12.12.2018, 12:04
Autor:
mahomaho
Prezident považuje nový osobitný odvod za nesystémový nástroj, ktorý diskriminuje niektoré obchodné reťazce

Prezident Andrej Kiska vrátil do parlamentu zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov z dielne poslancov SNS. Spolu s ním vetoval aj zákon o policajnom zbore. 

Ide o nesystémový nástroj, tvrdí prezident

Kiska považuje nový osobitný odvod za nesystémový nástroj, ktorý diskriminuje niektoré obchodné reťazce voči iným ustanovením početných a navzájom sa prekrývajúcich podmienok vzniku povinnosti platiť odvod.

"Zákon uvaľuje na maloobchodníkov dodatočnú daň, ktorú v konečnom dôsledku zaplatia spotrebitelia. V tejto súvislosti pôsobí protichodne právna úprava v schválenom zákone, podľa ktorej odvodu podlieha celý čistý obrat obchodného reťazca, aj keď môže vo svojej väčšej časti pochádzať z predaja iného tovaru ako potravín konečnému spotrebiteľovi," uviedol Andrej Kiska.

Prezidentovi tiež v procese prijímania zákona chýbala verejná diskusia. „Vzhľadom na závažné účinky osobitného odvodu obchodných reťazcov na široký okruh subjektov mala byť zabezpečená väčšia účasť verejnosti na legislatívnom procese,“ tvrdí Andrej Kiska.

Andrej Kiska zároveň vetoval aj novelu zákona o Policajnom zbore. Podľa hlavy štátu schválená novela nerieši aktuálne problémy spojené s fungovaním Policajného zboru a je nesystémová. 

Prezident kritizuje vymenovanie aj odvolávanie policajného šéfa 

Prezidentovi prekáža zasahovanie parlamentu do procesu vymenovania policajného šéfa. "Schválený zákon zachováva podriadenosť a zodpovednosť prezidenta Policajného zboru ministrovi vnútra, pričom minister vnútra, a tým pádom aj prezident Policajného zboru sú súčasťou výkonnej moci." 

"Výber osoby prezidenta Policajného zboru bude aj naďalej výsledkom politického rozhodovania. Prezident Slovenskej republiky zároveň považuje postup pri odvolávaní prezidenta Policajného zboru za nevyvážený v porovnaní s postupom pri jeho vymenúvaní," vyhlásil Kiska. 

Poslanci budú o vetovaných zákonoch rokovať na schôdzi vo štvrtok. Na prelomenie prezidentovho veta je potrebný súhlas 76 zákonodarcov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:19