StoryEditor

Slovensko podporí sprísnenie sankcií proti Rusku. Budeme držať jednotnú líniu s EÚ, vyhlásil premiér

13.12.2018, 09:34
Autor:
ČTKČTK
V tejto súvislosti predseda vlády spomenul možnosť zaradenia ďalších osôb na sankčný zoznam EÚ.

Predĺženie protiruských sankcií je to najmenej, čo môže EÚ po incidente pri polostrove Krym urobiť. Povedal to dnes slovenský premiér Peter Pellegrini pred summitom štátnikov únie.

V tejto súvislosti predseda vlády spomenul možnosť zaradenia ďalších osôb na sankčný zoznam EÚ, hoci samotné sankcie podľa neho neviedli k zlepšeniu situácie. Podľa Pellegriniho tiež stúpla možnosť vystúpenia Británie z EÚ bez dohody s európskym blokom.

"Slovensko nebude iniciovať sprísnenie sankcií. Napriek sankciám nie je situácia lepšia, je horšia. Sankcie sú veľkým gestom, ale nedosiahli žiadneho výsledku," uviedol Pellegrini pred poslancami európskeho výboru slovenského parlamentu. Dodal, že protiruské sankcie ekonomike Slovenska škodia.

Podľa Pellegriniho Slovensko vo veci sankcií vždy rešpektovalo spoločnú pozíciu EÚ, ktorá by podľa neho mala zostať v tejto otázke jednotná. "Slovensko bude držať jednotnú líniu s ostatnými členskými krajinami. Pokiaľ dôjde k návrhu na sprísnenie sankcií, Slovenská republika bude súčasťou tohto rozhodnutia," povedal premiér.

Niektoré štáty uprednostňujú hospodárske záujmy

Pellegrini na príklade rozšírenia plynovodu Nord Stream, ktorý privádza zemný plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora, povedal, že niektoré štáty uprednostňujú hospodárske záujmy.

"Keď ide o biznis, tak aj najväčší hráči, ktorí dávajú veľké politické posolstvá, sa tešia z podpísaných kontraktov. Hospodárske záujmy a záujmy biznisu sú postavené vyššie ako hodnoty," uviedol Pellegrini.

Slovensko dlhodobo kritizuje rozšírenie plynovodu Nord Stream, ktorý obchádza Ukrajinu. Bratislava sa obáva, že projekt tiež zníži objem prepravovaného ruského plynu cez Slovensko.

Sankcie kvôli anexii Krymu

EÚ uvalila sankcie na Rusko v roku 2014 kvôli anexii polostrova Krym. O sankciách sa začalo znovu hovoriť potom, čo Rusko v novembri zadržalo v Kerčskom prielive medzi Azovským a Čiernym morom ukrajinské lode i námorníkov.

Štátnici EÚ budú na summite hovoriť aj o vystúpení Británie z EÚ. Podľa Pellegriniho je blízko možnosť takzvaného tvrdého brexitu, teda bez platnej dohody o usporiadanom vystúpení upravujúci rad dôležitých okolností vrátane následného prechodného obdobia.

Počas debaty štátnikov EÚ o nadchádzajúcom sedemročnom rozpočte EÚ chce Pellegrini tlmočiť postoj viac než desiatky chudobnejších krajín únie, ktoré sa v novembri na rokovaní v Bratislave zhodli na potrebe udržania rozpočtu na politike súdržnosti aj spoločnú poľnohospodársku politiku aspoň na súčasnej úrovni.

Podľa Pellegriniho rozpočet EÚ na roky 2021 až 2027 bude definitívne schválený zrejme až po voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v máji budúceho roka.

01 - Modified: 2023-03-29 16:30:00 - Feat.: - Title: Rusi napriek nim pokračujú vo vojne. Prečo sankcie aj tak majú význam? 02 - Modified: 2023-03-24 10:08:01 - Feat.: - Title: Rana pre Kremeľ od blízkeho partnera: Kazachstan chce klepnúť po prstoch obchádzaniu sankcií 03 - Modified: 2023-03-13 17:00:00 - Feat.: - Title: Zablokované ruské rezervy by sa mohli použiť na obnovu Ukrajiny 04 - Modified: 2023-03-02 18:17:57 - Feat.: - Title: Kyjev vyzýva EÚ, aby rýchlo začala pracovať na ďalšom balíku sankcií proti Rusku 05 - Modified: 2023-02-02 09:44:09 - Feat.: - Title: Druhý najväčší exportér zbraní na svete má problémy. Vojna poškodzuje postavenie Ruska, tvrdí Londýn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:31