StoryEditor

Poslanci prelomili prezidentovo veto, odvod pre reťazce dostal definitívne zelenú

13.12.2018, 11:51
Autor:
TASRTASR
Na Slovensku sa zavedie odvod pre reťazce vo výške 2,5 percent z ich čistého obratu.

Parlament dnes prelomil veto prezidenta Andreja Kisku, ktorý vrátil na prerokovanie zákon o odvode pre obchodné reťazce. 

Za návrh zákona hlasovalo 78 poslancov zo 135 prítomných, proti bolo 43 poslancov a hlasovania sa zdržalo 14 poslancov. Zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce odobrili poslanci pôvodne 6. decembra 74 hlasmi. 

Poslanci schválili zákon v pôvodnom znení. Na Slovensku sa tak zavedie odvod pre reťazce vo výške 2,5 percent z ich čistého obratu.

Prezident Andrej Kiska však právnu normu nepodpísal a vrátil ju poslancom späť do parlamentu. Namietal, že nový osobitný odvod je nesystémový nástroj, ktorý diskriminuje niektoré obchodné reťazce. Na prelomenie prezidentovho veta potrebovali poslanci získať aspoň 76 hlasov.

Výnimky pre menej rozvinuté okresy

Návrh zákona o osobitnom odvode pre obchodné reťazce pripravili poslanci koaličnej SNS. Podľa predkladateľov je totiž v záujme spravodlivejšieho prerozdelenia potrebné vytvoriť nové mechanizmy na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva.

Potrebné je podľa nich financovať najmä odbyt poľnohospodárskych produktov a výrobkov, analýzy, prieskumy, výstavy a prezentácie súvisiace s odbytom poľnohospodárskych produktov a výrobkov. Slúžiť na to má práve osobitný odvod.

Osobitný odvod sa pritom nebude vzťahovať na malé a stredné podniky, obchodné aliancie či prevádzky nachádzajúce sa v okresoch, ktoré spadajú pod zákon o takzvaných najmenej rozvinutých okresoch.

Parlament prelomil veto aj pri zákone o Policajnom zbore

Poslanci vo štvrtok 80 hlasmi opätovne schválili tiež novelu zákona o Policajnom zbore SR z dielne ministerstva vnútra. Policajný prezident sa tak bude od februára 2019 vyberať podľa nových pravidiel. 

Policajného prezidenta bude po novom naďalej vymenúvať minister vnútra, avšak až na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru, ktoré musí odobriť nadpolovičná väčšina jeho členov. Menovaný bude na štyri roky s možnosťou opätovného vymenovania. Na ustanovenie do funkcie bude teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra.

Podľa zákona má byť do funkcie policajného prezidenta vymenovaný len príslušník Policajného zboru, ktorý je v služobnom pomere najmenej desať rokov. Podľa novely ho môže minister odvolať pre závažné dôvody, ktoré však bude musieť odobriť aspoň trojpätinová väčšina členov brannobezpečnostného parlamentného výboru.

01 - Modified: 2019-10-06 21:00:57 - Feat.: - Title: Pomáha domácim štát? 02 - Modified: 2019-04-04 15:20:36 - Feat.: - Title: Osobitný odvod pre reťazce je minulosťou. Parlament ho zrušil 03 - Modified: 2019-04-02 10:05:54 - Feat.: - Title: Brusel začal s hĺbkovým prešetrovaním Slovenska. Dôvodom je odvod pre reťazce 04 - Modified: 2019-04-02 08:27:39 - Feat.: - Title: Dankov odvod pre reťazce dostal stopku. Priamo z Bruselu 05 - Modified: 2019-03-04 12:47:43 - Feat.: - Title: Mihál a Poliačik navrhujú zrušiť Dankov odvod. Môže porušovať právo EÚ, tvrdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:44