Kaspersky Lab
StoryEditor

Slovensko má problém s kybernetickou bezpečnosťou. Zaostáva za priemerom EÚ

14.12.2018, 10:46
Autor:
TASRTASR
Zaostávanie Slovenska za ostatnými krajinami môže podľa účastníkov diskusie súvisieť s nedostatkom povedomia o kybernetickej bezpečnosti a nízkou úrovňou digitálnej vzdelanosti.

Mladých Slovákov je potrebné motivovať k štúdiu a práci v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Na Slovensku je stále nedostatok IKT (Informačné a komunikačné technológie) špecialistov.

Slovensko v tejto oblasti zaostáva za priemerom krajín Európskej únie, vyplýva to z Indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti pre Slovensko z dielne Európskej komisie.

Diskusiu o kybernetickej bezpečnosti vo verejnej sfére na Slovensku otvorili počas Globsec Chateau Bela Forum 2018 zástupcovia úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Jan Majtan, Lukáš Hlavička a Rastislav Janota z Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Informovala  tom Henrieta Kunová z Globsecu.

Zaostávanie Slovenska za ostatnými krajinami môže podľa účastníkov diskusie súvisieť s nedostatkom povedomia o kybernetickej bezpečnosti a nízkou úrovňou digitálnej vzdelanosti.

Zlepšiť situáciu môže štát tým, že podnikne kroky na zvýšenie počítačovej gramotnosti a pripravenosti, pričom by sa mal podľa Kunovej klásť dôraz aj na zvyšovanie informovanosti o kybernetických hrozbách a bezpečnosti.

Je potrebné, aby mali občania k dispozícii informácie, ktoré im pomôžu lepšie porozumieť problematike kybernetickej odolnosti a rizikám s tým spojených.

Kunová ozrejmila, že vzhľadom na nárast kybernetických útokov a tiež nedávny útok na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR argumentoval Majtan proti zneužívaniu strachu a hrozieb útokov ako spôsob na zvýšenie povedomia medzi ľuďmi.

Členovia diskusie dospeli podľa jej slov k tomu, že zlepšiť situáciu na Slovensku by mohlo aj povzbudenie mladých ľudí, aby sa venovali tejto oblasti, čím by sa podnietil rozvoj počítačovej gramotnosti a mohol sa znížiť nedostatok pracovnej sily.

01 - Modified: 2024-04-18 09:13:11 - Feat.: - Title: Investičný dlh vo verejnom sektore na Slovensku podľa hlavného ekonóma Globsecu Vaňa narastá 02 - Modified: 2024-04-13 10:00:00 - Feat.: - Title: Rusko je na čele rebríčka hrozieb kybernetických zločinov. Umiestnili sa však aj dve susedné krajiny Slovenska 03 - Modified: 2024-04-12 10:35:53 - Feat.: - Title: Povolanie budúcnosti? Hacker, alebo iná hviezda kybernetickej bezpečnosti 04 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Reakcia na incidenty v rukách profesionálov 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: O koľko peňazí príde vaša firma kvôli ransomvéru
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:39