Gabriela Matečná, Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Matečná o kontrole europoslancov na Slovensku: Ani neviem, čo chcú kontrolovať

17.12.2018, 18:30
Autor:
TASRTASR
Europoslanci z výboru CONT sú na kontrolnej návšteve na Slovensku od 17. do 19. decembra.

Ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná (SNS) nevidí dôvod na kontrolu využívania poľnohospodárskych dotácií na Slovensku z rozpočtu EÚ zo strany delegácie poslancov Výboru Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu (CONT).

Uviedla to v rozhovore pre TASR v pondelok večer po skončení prvej časti dvojdňového zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Europoslanci z výboru CONT sú na kontrolnej návšteve na Slovensku od 17. do 19. decembra. Ich zámerom je preskúmať využívanie eurodotácií v agrosektore.

Delegácia navštívi východné Slovensko (17. a 18.12.) a potom sa presunie do Bratislavy, kde má päťčlenná delegácia naplánované stretnutie s ministerkou Matečnou, predstaviteľmi Pôdohospodárskej platobnej agentúry, zástupcami mimovládnych organizácií, investigatívnymi novinármi a tiež so špeciálnym prokurátorom.

"Niet sa čoho obávať," uviedla Matečná. "Tá kontrola poslancov z Európskeho parlamentu, ani neviem, čo chcú kontrolovať. Pretože ak si pozrieme problém štyroch žiadateľov na východe republiky, tí majú majetkovo-právny problém k pozemkom v prenájme, to nie je problém, ktorý rieši Pôdohospodárska platobná agentúra ani ministerstvo pôdohospodárstva. To je problém, ktorý patrí do gescie polície, prokuratúry a súdov," vysvetlila.

V tejto súvislosti ministerka nevidí dôvod na kontrolu z europarlamentu. Zdôraznila, že za jej pôsobenia ako šéfky agrorezortu, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka stransparentnilo všetky procesy, ktoré bolo treba objasniť.

Dodala, že Pôdohospodárska platobná agentúra zverejňuje podpory, aj priame podpory, aj projektové podpory nad rámec slovenskej i európskej legislatívy a slovenská strana podľa nej komunikuje všetky opatrenia, ktoré vykonáva s Európskym dvorom audítorov a s Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF).

"Nevidím dôvod tejto kontroly, ale dobre. Prídu, prijmeme ich a budeme sa ich aj my pýtať na niektoré veci," upozornila Matečná.

01 - Modified: 2024-04-04 21:52:01 - Feat.: - Title: Europoslanci neboli v kontakte s ruskou sieťou, tvrdí šéf strany. Podľa belgického premiéra im Moskva platila 02 - Modified: 2024-03-27 13:06:33 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci žiadajú Európsku komisiu o spravodlivé vyriešenie smrti Jozefa Chovanca 03 - Modified: 2024-03-18 15:16:18 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková predložila péenku do konca týždňa, súd s exposlankyňou Smeru sa blíži k verdiktu 04 - Modified: 2024-03-18 10:03:14 - Feat.: - Title: Kauza agrodotácií: Na hlavnom pojednávaní vypovedal manžel obžalovanej Ľubice Roškovej 05 - Modified: 2024-03-09 17:05:43 - Feat.: - Title: Kauza agrodotácie. V pondelok má pokračovať proces s exposlankyňou Smeru Roškovou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. apríl 2024 16:25