Jiří Kunert patrí k najdlhšie slúžiacim bankárom na území Česka i Slovenska.Peter Mayer
StoryEditor

Pozastavoval sa nám rozum z toho, čo robia ostatné banky

30.12.2018, 23:00
Hovorí o poskytovaní úverov zo strany niektorých bánk po Novembri 1989 šéf českej a slovenskej UniCredit Bank Jiří Kunert.

Pripomíname si sté výročie vzniku Československa. No bankovníctvo vrátane Živnostenskej banky, na základoch ktorej stojí aj súčasná česká UniCredit, sa formovalo už za Rakúsko-Uhorska.
Vtedy tu boli silnejšie rakúske banky, pôsobili tu aj niektoré nemecké banky, pretože tak v Bratislave, ako aj v Prahe bola veľká nemecká menšina. Ľudia bohatli a podnikali, tak premýšľali, ako vytvoriť banku s českým kapitálom. Tomu predchádzalo vytvorenie malých záložní, ktoré vznikali v Česku a boli náprotivkom rakúskych raiffeiseniek (spotrebných a úverových družstiev). Tie chceli mať svoju veľkú banku, ktorá by ich zastrešovala pri veľkých operáciách a pri kontakte s priemyslom. Tak sa rozhodli, že založia Živnostenskú banku v roku 1868.

Zlomové obdobie prišlo po vzniku Československa?
Na čelo Živnostenskej banky sa dostal Jaroslav Preiss (významný český bankár) a ten stál v pozadí všetkých zmien v Československu a tiež v pozadí takzvaného nostrifikačného zákona. Podľa týchto nových pravidiel všetky podniky, ktoré boli v nemeckých alebo rakúskych v rukách, museli mať centrálu a kapitál zložený v Československu. Samozrejme, rakúski a nemeckí vlastníci nechceli byť v Československu, tak odpredali podniky a väčšinu z nich skupovala práve Živnostenská banka, ktorá ich potom spájala a vytvárala väčšie firmy.

Následne sa z nich vyvinuli silné podniky, ktoré pôsobili nie iba v Československu, ale v strednej a vo východnej Európe alebo dokonca po celom svete. Tým sa posilnila Živnostenská banka, mala napríklad veľkú pobočku vo Viedni s 300 ľuďmi. Mala aj pobočku v Terste a ešte pred rokom 1918 už mala takú silu, že bola schopná poskytovať napríklad technickú pomoc v niektorých krajinách. Začiatkom 90. rokov som bol pozvaný do slovinskej Ľubľany, kde oslavovali, ako okolo roku 1900 vznikla tamojšia banka a Živnostenská banka jej poskytla technickú pomoc. Poslala tam svojich expertov.


Keď si aktuálne pozrieme stovky strán rôznej regulácie, vtedy asi bolo jednoduchšie založiť banku ako dnes?
Samozrejme, banky vznikali v 19. storočí väčšinou tak, že bohatí ľudia si založili svoj bankový dom. To boli súkromné banky. Potom v Československu vznikali banky, ktoré boli zamerané na časť priemyslu alebo poľnohospodárstva. Napríklad Agrárna banka. Alebo Česká zemská banka Böhmische Landesbank, ktorá neskôr postavila slávnu budovu Živnostenskej banky Na Příkopě. To bola banka, ktorá pôsobila len v poľnohospodárstve a v správe cenných papierov a mala veľké podzemné trezory, ktoré boli plné cenných ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:17