Reuters
StoryEditor

Mihók: Zavedenie eura na Slovensku predstavuje úspešný príbeh

01.01.2019, 15:03
Autor:
TASRTASR
Slovenská koruna bola veľmi volatívna, pretože to nebola až taká silná mena a s ňou sa mnohí zahrávali podľa záujmov na finančných trhoch.

Napriek problémom, ktorým euro nesporne čelí, jeho zavedenie na Slovensku predstavuje úspešný príbeh. Euro vytvorilo menovú stabilitu. Myslí si to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.

Ako uviedol pre TASR, slovenská koruna bola veľmi volatívna, pretože to nebola až taká silná mena a s ňou sa mnohí zahrávali podľa záujmov na finančných trhoch. Často tieto zmeny v kurze slovenskej koruny skôr zodpovedali špekuláciám na burzách ako reálnej ekonomickej situácii.

"Jednoznačne euro nám zabezpečilo finančnú a menovú stabilitu. Znížilo transakčné náklady, čo pre Slovensko ako vysoko exportno-importne orientovanú krajinu má značný význam. Slovensko pokiaľ malo vlastnú menu, muselo vykupovať inú menu a vždy to vychádzalo podľa cyklov koruny, ktorá bola raz hore, potom dole. Zavedenie eura zjednodušilo pre firmy transakčné náklady a urobilo tým pádom zahraničné obchodné operácie oveľa transperantnejšími," zdôraznil šéf SOPK.

Euro, podľa neho, má význam aj pre občanov, pretože Slováci veľa cestujú do zahraničia a v prípade návštevy krajín eurozóny nemusia meniť peniaze a strácať na rôznych poplatkoch.

"My sme pomerne slušne prešli z korunových účtov na eurové a dokonca ja ako vtedajší predseda cenovej rady musím povedať, že u nás sa neprejavil negatívny efekt prechodu na euro z hľadiska zdražovania najmä v maloobchode, pretože ten efekt z výmeny meny bol u nás asi 0,1 percenta. Na Slovensku došlo k liberalizácii cien pred zavedením eura, čo výrazne napomohlo tomu, že euro už nebolo považované za vinníka tohto zvýšenia. A čo bolo tiež významné, tak nástup eura bol poznačený svetovou krízou. Čiže došlo celkovo k poklesu cien na rôznych komoditných trhoch, ktoré mali pozitívny dosah na zavedenie eura na Slovensku," uzatvára Mihók.

01 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 02 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 03 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 04 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-03-28 16:58:26 - Feat.: - Title: Euro kleslo až na päťtýždňové minimum voči doláru, neskôr časť strát vymazalo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. apríl 2024 23:31