StoryEditor

Slovensko hospodárilo lepšie, ako vláda predpokladala. Štát vybral o stovky miliónov viac na daniach

02.01.2019, 08:25
Autor:
ČTKČTKtbatba
K lepším výsledkom hospodárenia pomohli vyššie príjmy štátu a nižšie výdavky.

Schodok štátneho rozpočtu Slovenska vlani medziročne mierne klesol na 1,182 miliardy eur. Oproti plánu bol rozpočtový deficit o dve pätiny nižší, povedal dnes novinárom minister financií Peter Kažimír. Predvlani schodok rozpočtu dosiahol 1,22 miliardy eur.

Deficit k 31. decembru 2018 dosiahol výšku 1,182 miliardy eur, čo bolo o 791 miliónov eur menej, ako predpokladal štátny rozpočet.

"Výsledok hospodárenia je lepší, než sme predpokladali. Výsledok sa skladá z dvoch častí, z vyšších príjmov a nižších výdavkov," uviedol Kažimír, ktorého parlament vlani v decembri schválil novým guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS). Do čela NBS Kažimír nastúpi po vymenovaní prezidentom.

Vyššie príjmy a nižšie výdavky

Príjmy štátneho rozpočtu oproti plánu stúpli o zhruba 600 miliónov eur, a to hlavne vďaka lepšiemu výberu dane z pridanej hodnoty. Rozpočtové výdavky boli oproti predpokladom naopak o takmer 200 miliónov eur nižšie.

Kažimír odhadol, že podiel verejného dlhu Slovenska na výkone ekonomiky vlani klesol na 48,5 percenta. To by znamenalo, že krajina sa prvýkrát od roku 2012 vymanila z takzvanej dlhovej brzdy, ktorej cieľom je pod hrozbou sankcií brániť vláde vo vyššom zadĺžení krajiny.

Hospodárenie bez deficitu

Na tento rok počíta koaličný kabinet premiéra Petra Pellegriniho so schodkom štátneho rozpočtu na hotovostnom princípe vo výške 2,04 miliardy eur.

Krajina by mala prvýkrát vo svojej novodobej histórii hospodáriť bez deficitu verejných financií, ktoré okrem štátneho rozpočtu zahŕňajú tiež hospodárenie napríklad samosprávy či systému zdravotného a sociálneho poistenia.

OĽANO ministra kritizuje

Podľa tieňového ministra financií a hospodárstva za OĽANO Eduarda Hegera nie sme na budúcnosť dostatočne pripravený. "Súčasná vláda našu krajinu na budúcnosť nepripravila, pretože zanedbala školstvo, zdravotníctvo, justíciu, rodinnú politiku a podnikateľské prostredie, a neurobila v týchto oblastiach žiadne zmeny, ktoré by zvýšili konkurencieschopnosť našej krajiny."

"Nepresné je aj ďalšie tvrdenie ministra - to, že máme nižší deficit je predčasné tvrdenie. Vláda minula iba menej peňazí v hotovostnom vyjadrení. Konečný deficit bude známy až potom, čo nám ho potvrdí Európska komisia na jeseň tohto roka," dodal Heger.

Heger zároveň tvrdí že o lepšom hospodárení súčasnej vlády nemôže byť ani reč. "Nehospodári lepšie, lebo štruktúra výdavkov nie je nasmerovaná do zvýšenia kvality služieb štátu a vo viacerých rezortoch dochádza k veľkému plytvaniu."

"Súčasná vláda ukazuje, že nevie riadiť štát v prospech občanov, ale iba v prospech oligarchov," dodal.

"Táto vláda sa sústredí hlavne na vyťahovanie peňazí z vreciek pracujúcich ľudí - každým rokom viac. Vyťahuje peniaze nenápadným, ale citeľným spôsobom. Minister Kažimír si vytvoril paralelný daňový svet, kde od svojho pôsobenia v role ministra zoberie ľuďom každý mesiac z priemernej mzdy o 30 eur viac, čo predstavuje zvýšenie daňového klinu z 34 percent na 37 percent. Za rok je to 360 eur," vysvetľuje tieňový minister.

"Najväčším dôkazom toho, že táto vláda nie je sociálna je fakt, že práve táto vláda začala vyberať viac daní aj od ľudí poberajúcich minimálnu mzdu," dodal Heger.

01 - Modified: 2023-12-14 18:23:05 - Feat.: - Title: Deficit rozpočtu bol v novembri medziročne viac než dvojnásobne vyšší, štát hospodári horšie 02 - Modified: 2023-09-22 13:41:35 - Feat.: - Title: Washington a Peking zriadia skupiny pre riešenie hospodárskych sporov 03 - Modified: 2023-09-19 07:43:34 - Feat.: - Title: Slovensko sa zaviazalo do konca desaťročia odstrániť chudobu a podporovať hospodárenie, tvrdí Čaputová 04 - Modified: 2023-08-17 15:11:39 - Feat.: - Title: Samosprávy hospodárili prekvapivo dobre, hodnotenie rezort zverejnil tesne pred rokovaním o kompenzáciách 05 - Modified: 2023-06-28 15:59:50 - Feat.: - Title: Štartovali rovnako, no český gigant kopí zisky a Slovenské elektrárne straty. Minister je znepokojený
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:04