StoryEditor

Banské nešťastie nik neprežil

19.11.2006, 22:09
Zo štyroch baníkov, ktorých vo štvrtok ráno zavalilo asi 200 metrov pod zemou v jednej z hnedouhoľných baní v Novákoch, neprežil ani jeden. V sobotu to potvrdil minister hospodárstva Ľ. Jahnátek.

Zo štyroch baníkov, ktorých vo štvrtok ráno zavalilo asi 200 metrov pod zemou v jednej z hnedouhoľných baní v Novákoch, neprežil ani jeden. V sobotu to po viac ako 55 hodinách záchranných prác potvrdil minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Vyšetrovanie nešťastia sa začne dnes. Medzi nezvestnými boli 32-ročný Vladimír Ondrejka, 41-roční Pavol Papaj a Jozef Néčey a 43-ročný Milan Zrnek. V zavalených chodbách záchranári okrem iného objavili zvyšky banských technológií, drevo, potrhané prepravníky a skaly. „Nebol tam voľný priestor na dýchanie alebo prežitie,“ zdôraznil Jahnátek. Ďalším siedmim baníkom sa ešte vo štvrtok podarilo pred závalom ujsť.

Záchranári sa snažili márne

Prvé časti telesných pozostatkov jedného z baníkov našli ešte v piatok. Veliteľ zásahu Ladislav Zelinka v sobotu informoval, že obeť nešťastia bola v inej chodbe než trojica jej kolegov. Vtedy šanca, že baníci ešte žijú, stále pretrvávala. „Vždy, keď ideme do zásahu, tak ideme s tým, že niekoho zachránime alebo niečo spravíme,“ tvrdil Zelinka. Nakoniec sa snaženie ukázalo ako márne a nikoho živého sa nájsť nepodarilo. Práce pri odstraňovaní materiálu naďalej pokračujú, povedal riaditeľ závodu Baňa Nováky Stanislav Gurský. Koľko z približne 2 000 kubických metrov hornín, ktoré sa dostali do chodieb, záchranári zatiaľ odpratali, nedokázal odhadnúť. Robotníkom však podľa neho práce pravdepodobne potrvajú ešte niekoľko dní. „Materiál je kašovitý, čo ich spomaľuje,“ dodal Gurský. Na mieste navyše hrozí ďalší zával. Podľa niektorých odhadov môžu práce a hľadanie tiel baníkov zabrať nielen dni, ale aj niekoľko mesiacov.

Podcenili situáciu?

Niekoľkí kolegovia zasypaných baníkov upozornili, že k podobnej situácii došlo v bani aj pred niekoľkými dňami. Vtedy sa však pracovníkom podarilo včas uniknúť. Podľa baníkov sa robila nedostatočná prieskumná sondáž a podcenili sa pravidlá bezpečnosti práce. Vedenie nováckych baní však takéto tvrdenia spochybnilo a to isté tvrdí aj Jahnátek. Minister to povedal v nedeľnej diskusnej relácii Slovenskej televízie. „Nezistil som, že by bolo niečo podcenené,“ vyhlásil Jahnátek. Definitívnu odpoveď dá správa o havárii, ktorá by sa mala zaoberať nielen jej priebehom, ale aj dňami, ktoré jej predchádzali. Kým nebudú známe definitívne výsledky vyšetrovania, exminister financií Ivan Mikloš zanedbanie povinností niekoho z kompetentných nevylučuje.

Finančná pomoc

Pozostalých finančne odškodnia, a to tak spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza, ako aj štát. Rodiny baníkov dostanú na budúci týždeň 25–tisíc korún z krízového fondu ministerky práce Viery Tomanovej. Táto suma je maximum, ktoré sa dá vyplatiť. V prípade, že rodiny baníkov budú v ťažkej sociálnej situácii, pomoc môžu podľa Tomanovej dostať každoročne. Akou sumou plánuje pozostalým prispieť banská firma ešte nie je známe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:14