StoryEditor

Na rodičovský bonus peniaze sú, tvrdí minister práce Milan Krajniak

Rodičovský bonus znamená, že dieťa vie zo svojho príjmu darovať rodičom 2,5 percenta z vymeriavacieho základu. Platí to pre jedného aj druhého rodiča.

Chceli by ste, aby rodičovský bonus platil od roku 2023. Celkový účet má byť 550 miliónov eur, no očakávate, že bude menší. Predstavili ste zdroje vo výške 700 miliónov. Znamená to, že jeho zavedenie nebude pre štát dodatočne znamenať žiadne vyššie náklady oproti súčasnosti?

Nie, znamená to, že máme vykryté tie dodatočné náklady, ktoré by boli na rodičovský bonus približne 550 miliónov eur ročne. Ešte by som chcel doplniť, že rodičovský bonus sa týka rodičov, ktorí sú už na penzii a poberajú starobný dôchodok. Tých, ktorí pracujú, sa to netýka. Dôležité je aj podotknúť, že je to bez toho, aby sa vám zvýšili dane alebo odvody. Ide to z toho, čo už dnes odvádzate, akurát jedna časť by šla priamo vašim rodičom a ostatná solidárne aj bezdetným a tým, ktorých deti nepracujú.

Samozrejme, že je ten náklad priznaný, máme 816-tisíc takých dôchodcov, ktorých deti aktuálne pracujú alebo platia odvody. To sa však, samozrejme, aj mení. Niekto ochorie, niekto vycestuje pracovať na nejaký čas do zahraničia a niektorí dôchodcovia sú bezdetní. Náklad na rodičovský bonus tomuto počtu dôchodcov od 2,3 milióna ekonomicky aktívnych ľudí na Slovensku je čosi nad tých 500 miliónov eur ročne. To znamená, že to je priznaný náklad, ktorý musí Sociálna poisťovňa a štát z niečoho vykryť.

Na to sa pýtam. Keď to započítame, bude to pre štát znamenať, že to je v zásade nulová operácia?

Pre štát to nie je nulová operácia, pretože na to musíme nájsť zdroje. Doteraz to nebolo. Môj hlavný argument je, že štát dnes na dôchodkový systém pod argumentom zásluhovosti odvádza ročne do druhého piliera jednu miliardu eur. To je ten výpadok. To znamená, že my dnes už máme výpadok v dôchodkovom systéme a ten chceme každoročne zvyšovať, pretože to považujeme za spravodlivé a zásluhové. Len hovorím, že tým čoraz viac a viac diskriminujeme tých rodičov, ktorí vychovali pracujúce deti a majú najnižšie dôchodky.

A teraz, kde chceme zobrať peniaze. Samozrejme, nie som kamikadze, ktorý chce rozvrátiť verejné financie. Dnes už nikto nespochybňuje, že z dlhodobého hľadiska robíme návrhy takým spôsobom, že nezhoršia udržateľnosť verejných financií. Naopak, o 2,4 percenta HDP ju zvýšia. A čo cash flow počas tých najbližších rokov? Táto otázka je správna. Tu by som chcel povedať, že sme na tlačovke predstavili asi päť základných opatrení, kde by sme mohli zohnať peniaze.

Prvé opatrenie je to, že štát od ekonomicky aktívnych ľudí vyberá viac. Argumentujete, že je to aj vďaka opatreniam, ktoré boli prijaté počas pandémie. Hovoríte, že 310 miliónov eur z tohto nadbytku by ste chceli použiť práve na bonus. To sú však zdroje, s ktorými sa v rozpočte Sociálnej poisťovne už počíta. Jej ich teda zoberiete a v roku 2023 tým zhoršíte hospodárenie tejto poisťovne.

Nie, a skúsim vysvetliť prečo. Suma, o ktorej ste hovorili v rozpočte schválenom na rok 2021 a v rozpočte schválenom na rok 2022, keďže máme trojročné financovanie, tak to je tá prognóza roka 2023. To je ten rozdiel 387 miliónov eur a keby sme sa na to pozreli zjednodušene, tak by mohol platiť argument, že s tým už Sociálna poisťovňa počítala. My však máme druhý veľmi silný argument. Napriek už tejto zvýšenej prognóze, tak ako je rozpočet napísaný a nastavený z minulého roka, čiže už v tejto projekcii rozpočtu sme dosiahli výber o 244 miliónov eur vyšší. A to ešte oproti zvýšenej prognóze výberu.

Ale to je pre rok 2021.

Áno, ale tým, že nestúpa nezamestnanosť, respektíve sa drží na oveľa lepšej úrovni, ako bola, tak zvýšený výber bude ešte vyšší, ako sa počítalo. A druhá vec je, že ak by platilo, že my to našimi opatreniami v našom rezorte alebo v Sociálnej poisťovni nezlepšujeme, alebo keď dostaneme viac peňazí, že si ich nemôžeme započítať, tak čo potom ministerstvo zdravotníctva? Lebo tým, že sme dosiahli väčší výber do Sociálnej poisťovne, sme dosiahli aj väčší výber daní, väčší výber v zdravotnom poistení. To znamená, že na tom participuje celý štát.

Tu by som chcel podotknúť, že to nie sú iba opatrenia nášho rezortu. Považujem to za rozumnú hospodársku politiku vlády a nevynímam z toho ostatných kolegov. Druhá vec je tiež veľmi dôležitá. Nie celý nárast sme urobili opatreniami vlády alebo našimi opatreniami v rezorte. Časť je preto, že aj ekonomike sa darí lepšie. Aby som to zhrnul, 310 miliónov eur je zvýšená prognóza, pretože to, čo máme v rozpočte a prekračujeme, to je 387 miliónov eur na rok 2023. My sme z toho kalkulovali iba 310 miliónov eur a upozorňujem, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-10 12:22:00 - Feat.: 0 - Title: Rodičovský bonus by znamenal krátenie dôchodkov. Krajniak tají formu jeho financovania, tvrdí Tomáš 02 - Modified: 2022-01-10 12:24:46 - Feat.: 0 - Title: Krajniak: Ministerstvo práce vyčlení stovky miliónov eur na vyplácanie rodičovského bonusu 03 - Modified: 2022-01-11 13:39:00 - Feat.: 0 - Title: Dôchodkový systém je nespravodlivý. Rodičovský bonus bude financovaný z piatich zdrojov, tvrdí Krajniak 04 - Modified: 2022-04-07 12:07:32 - Feat.: 0 - Title: Krajniak: Som jediný minister, ktorý zlepšil udržateľnosť verejných financií
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:11