Eduard hegerTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Heger: OECD nám opäť ukazuje zrkadlo, ktoré nás môže posunúť vpred

13.01.2022, 10:16
Autor:
TASRTASR
Generálny tajomník navštívil Slovensko aj na účel predstavenia aktuálneho ekonomického prieskumu Slovenska, ktoré vypracovalo OECD.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Slovensku znovu ukázala zrkadlo, ktoré môže krajinu posunúť vpred.

Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas štvrtkovej spoločnej tlačovej konferencie s generálnym tajomníkom OECD Mathiasom Cormannom.

Tajomník OECD vyzval na očkovanie

Tajomník navštívil Slovensko aj na účel predstavenia aktuálneho ekonomického prieskumu Slovenska, ktoré vypracovalo OECD.

Premiér medzi témami, o ktorých sa s Cormannom rozprával, vyzdvihol napríklad vzdelávanie. "Je to oblasť, ktorá je nevyhnutná pre akýkoľvek rozvoj krajiny a pre akýkoľvek úspech krajiny," skonštatoval Heger.

Medzi konkrétnymi číslami premiér spomenul, že 17 percent študentov zo Slovenska odchádza študovať do zahraničia. "Je to enormné číslo. Samozrejme, že je prirodzené, že študenti idú študovať aj do zahraničia, ale štandard je rádovo 4 – 5 percenta, na Slovensku až 17 percent," porovnal premiér. Preto si myslí, že krajina potrebuje pridať v podpore a rozvoji vysokoškolského vzdelávania.

Druhou dôležitou oblasťou, ktorá bola predmetom rozhovoru, je podľa premiéra oblasť súdnictva. Na základe prieskumu plánu obnovy premiér ilustroval, že kvalitu slovenských súdov považuje 72 percent Slovákov za slabú. Preto je na stole súdna reforma, ktorú včera odobrila vláda a posunula ju do parlamentu.

Cormann vyzdvihol, že od roku 2000, keď sa Slovensko stalo členom OECD, je medzi krajinami s najväčším ekonomickým rastom. "Slovensko má veľký potenciál na to, aby malo viac pracovných miest a lepších príležitostí aj v budúcnosti," skonštatoval Cormann, vyzdvihol však, že Slováci budú musieť priložiť ruku k tomu, aby sa čím skôr vymanili z pandémie nového koronavírusu. Ide predovšetkým o to, aby sa viac ľudí dalo zaočkovať.

"Ak ešte nie ste zaočkovaní, spravte to pre seba, pre svoju rodinu, spravte to pre svoje spoločenstvo a pre svoju krajinu. Zaočkujte sa, a to aj tretími dávkami," vyhlásil Cormann.

Veľký šok

Dodal, že pandémia bola naozaj veľkým šokom nielen pre Slovensko. Došlo k narušeniu dodávateľských reťazcov, koronakríza mala obzvlášť veľký dosah na ťažký priemysel, ktorý sa spomalil a výhľad je neistý. Cormann Slovensku odporúča zoptimalizovať ekonomiku a pripraviť sa na budúcnosť.

Medzi konkrétnymi radami opäť najviac vyzdvihol potrebu vyššej miery zaočkovanosti Slovákov proti ochoreniu COVID-19. "Očkovanie zachraňuje životy, znižuje zaťaženie zdravotného systému a takisto znižuje potrebu ďalších lockdownov," vymenoval Cormann.

Druhou dôležitou oblasťou ekonomického prehľadu OECD je podľa Cormannových slov starnúca populácia. "Predpokladá sa, že o 30 rokov dôjde k približne 20-percentnému zníženiu počtu ľudí, ale to bude mať veľmi veľký dosah na hospodárstvo."

Počet ľudí vo veku 65 a viac rokov sa zdvojnásobí a počet ľudí v produktívnom veku sa zníži. "Toto nebude možné zvládnuť bez zmeny politiky," povedal Cormann s tým, že to ohrozuje aj daňovú udržateľnosť a budúci rast.

Cormann vyzdvihol aj potrebu zvýšenia produktivity a udržateľného rastu. Bavili sa aj o uhlíkovo-neutrálnej ekonomike.

01 - Modified: 2024-03-18 15:03:53 - Feat.: - Title: OECD varuje Slovensko: Oproti Západu chudobniete. Premiér Fico sľubuje pomoc s bytmi aj novú elektráreň 02 - Modified: 2024-03-18 15:03:56 - Feat.: - Title: Vláda víta odporúčania OECD, môže ich prenášať do svojich politík, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu 04 - Modified: 2024-02-10 12:55:49 - Feat.: - Title: Drucker rokoval so zástupcami OECD, riešili aj výsledky testovania žiakov 05 - Modified: 2024-02-05 11:07:39 - Feat.: - Title: OECD zlepšila výhľad rastu ekonomiky, varuje pred útokmi v Červenom mori
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:10