StoryEditor

Pavel Drobil: Diaľnicu do Žiliny netreba

13.04.2006, 00:00

Kórejčania žiadajú vybudovať dobré cestné spojenie so severným Slovenskom. Ide o dva ťahy, a to Púchov - Zlín a Ostrava - Čadca - Žilina. Máte na to už projekty?
- Celková investícia je 29 miliárd korún a zahŕňa i riešenie dopravného prepojenia Moravy so severným Slovenskom. Moravskosliezsky kraj sa napojí na dopravnú sieť v ČR i na Slovensko a Poľsko. Z priemyselnej zóny pri Nošoviciach do roku 2009, keď má automobilka začať vyrábať, vybudujeme cestnú rýchlostnú komunikáciu cez Frýdek Místek do Jablůnkova k česko-slovenskej hranici. Naša vláda už na to vyčlenila peniaze a je to jedna z jej priorít. Neviem však, aká je situácia na slovenskej strane.
Ale Kórejčania chcú štvorprúdovú diaľnicu. Myslíte si, že sa uspokoja s takýmto riešením?
- Podľa našich prepočtov je takáto diaľnica zbytočná, pretože nebude naplno využitá. Na spomínanej trase bola od začiatku projektovaná rýchlostná cestná komunikácia a podľa toho aj ideme. Rátam s tým, že s tým bude súhlasiť aj Hyundai.
Automobilka zamestná asi tritisíc ľudí a odhaduje sa, že jej dodávatelia ďalších desaťtisíc. Neodlákajú kvalifikovaných ľudí z iných firiem, ako sa to stalo na Kolínsku?
- V kraji máme vyše 14-percentnú nezamestnanosť, čo je zhruba 90-tisíc ľudí bez práce. Odhadujem, že reálne na trhu práce bez roboty je asi 50-tisíc ľudí, ktorí sa po rekvalifikácii môžu zamestnať v Hyundai a u jej dodávateľov. Je však možné, že šancu dostanú aj občania prihraničných regiónov na Slovensku a Poľsku. V Ostrave nemáme ťažkosti s ich ubytovaním. Konečné slovo však bude mať automobilka.
Rokujete už aj s dodávateľmi Hyundai Motor?
- Samozrejme a môžem povedať, že sa o to zaujímajú firmy z Kórey, Ameriky a Európy. Závody si môžu postaviť aj blízko priemyselnej zóny pri Nošoviciach. Myslím si, že nájdu v našom kraji dobré podmienky.
V priemyselnej zóne pri Nošoviciach štát vykupoval pozemky po 150 korún za štvorcový meter. Prečo s tým súhlasili majitelia pozemkov?
- Okrem automobilky nám ide aj o konečné vyriešenie dopravnej situácie v kraji. Preto sme súhlasili s návrhom vlády na spomínanú cenu pozemkov. Vykupoval ich štát, ktorý ich dal do vlastníctva kraja. Nechceli sme, aby sa s nimi špekulovalo a nechceli sme vybudovať priemyselnú zónu za každú cenu. Takto to bolo povedané aj občanom Nošovíc a Nižnej Lhoty, ktorí to pochopili.
Azda rozhodlo aj to, že každý z nich dostane 100-tisíc korún ako kompenzáciu za negatívne dosahy na životné prostredie. Bude to platiť kraj?
- Áno a bude to približne 40 miliónov korún. V tohtoročnom rozpočte na to máme určených vyše 20 miliónov korún. Občania dostanú peniaze v dvoch splátkach. Prvá bude na jeseň tohto roku a druhú dostanú po dokončení závodu. Som rád, že sa neopakoval prípad spred piatich rokov pri vykupovaní pozemkov pre závod Philips LG v Hraniciach na Morave. Okrem toho sme sa dohodli aj s majiteľmi 22 domov, ktoré sa musia zbúrať. Cena bola učené podľa znaleckých posudkov a rozdiel medzi výkupnou cenou doplatil kraj.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:40