StoryEditor

Na skautingy i na Superstar zásadne vlakom

01.11.2006, 23:00

S prvou slovenskou Superstar Katkou Koščovou sme sa stretli na železničnej stanici v Prešove, odkiaľ pochádza. Práve vystupovala z vlaku na vynovené nástupište, odkiaľ sme sa presunuli cez provizórny chodník až do staničnej budovy.
* Pamätáte sa na situáciu či moment, keď ste si obľúbili železnicu ako dopravný prostriedok?
-- Neviem, či som prvýkrát cestovala vlakom s rodičmi alebo s kamarátmi, ale pamätám sa, že keď som začala chodiť na skauting, tak sme na víkendové výlety cestovali vlakom. Jedna úplne super cesta do Bratislavy sa mi vryla do pamäti. Na tamojšie skautské dni sme cestovali v noci, mali sme obsadené tri kupé, nechýbali gitary, koho premohol spánok, ten sa prikryl "spacákom" hoci aj na podlahe... jednoducho, bolo to super. A práve vtedy som si obľúbila cestovanie vlakom. Je tam veľa miesta, môžete sa kedykoľvek prejsť, ísť sa najesť a podobne. Autobusy nemám rada, býva mi v nich zle, o vlaku môžem tvrdiť opak.

* Ako ste cestovali na akcie Superstar?
-- Cestovala som zásadne vlakom. Rada chodím InterCity vlakmi, lebo sú rýchle, z východu Slovenska do Bratislavy je to menej ako 5 hodín cesty, ale najmä sú tieto vlaky komfortné a pohodlné. InterCity vlakmi cestujem cez deň, ale keď mám čas, ešte radšej sa veziem v lôžkovom vozni.

* Nebojíte sa cestovania v noci?
-- Nie, považujem to za bezpečné cestovanie. Často tak cestujem so sestrou alebo s niekým, koho dobre poznám. Zatiaľ sa mi nikdy nič nestalo.

* Sledujete pri svojom cestovaní aj nejaké zmeny v kultúre cestovania?
-- Zlepšili sa služby, ľudia prvého kontaktu sú príjemní, ústretoví, usmievajú sa, aj sa s nami porozprávajú. Už to nie je iba o strohom štiknutí lístka.

* Cestujete radšej v prvej triede či sa uspokojíte aj s druhou?
-- Cestovanie v IC vlakoch je podľa mňa dosť pohodlné, takže si často vystačím aj s druhou triedou. Na môj vkus je tam však malý počet kupé, cestujúci musia sedieť v jednom veľkom otvorenom vagóne a tam sa mi zdá, ako keby mal človek menej miesta. Často mi zvykne prekážať klimatizácia, býva mi zima. Ak potrebujem okolo seba viac priestoru, cestujem "jednotkou".

* Ktorá bola vaša najdlhšia cesta vlakom?
-- Do Budapešti teraz v lete, kde som bola prvýkrát. Šli sme s kamarátkami Cracoviou priamo z Prešova. Kvitovali sme počin sprievodcu, ktorý nám prišiel niekde v Maďarsku povedať, aby sme si presadli do iného vozňa, lebo ten, v ktorom sedíme, odpájajú smerom na Rumunsko. Také šťastie nemala moja kamarátka, ktorá chcela letieť z Budapešti do Brazílie. Cestovala od nás z Prešova podobne ako my, ale nikto ju včas neupozornil a ona bola na ceste do Rumunska, ale, našťastie, sa včas zbadala a vystúpila.

* Tohto leta ste doštudovali, skončili ste estetiku a filozofiu. Budete sa venovať profesii alebo ostanete pri hudbe?
-- V piatok 22. septembra som mala promócie, to je bodka za štúdiom. V lete sme začali natáčať album, volá sa Naboso, je to v poradí môj druhý a na tomto sa už podieľam aj autorsky. Od konca októbra je už na pultoch. Teraz práve pracujeme na videoklipe k jednej pesničke pod názvom Posledná. Chodíme aj vystupovať. Chcem sa uberať cestou hudby, tá má u mňa prioritu. Ale veď aj hudba má svoju estetiku i filozofiu.
LADISLAV KULIK

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:18