Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná sľubuje, že tento rok vznikne špeciálny inštitút, ktorý bude riešiť problémy farmárovTASR
StoryEditor

Agrorezort plánuje opätovne kontrolovať potraviny. Dôvodom je ich dvojaká kvalita

29.01.2019, 10:43
Autor:
ČTKČTK
Ministerstvo pôdohospodárstva najprv počká na zverejnenie metodiky a výsledkov testovania na európskej úrovni, ktoré by mali byť známe do konca marca.

Slovensko plánuje v tohtoročnom prvom polroku vykonať testy na základe jednotnej európskej metodiky ohľadom dvojakej kvality tovaru. Novinárom to dnes povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Ministerstvo pôdohospodárstva najprv počká na zverejnenie metodiky a výsledkov testovania na európskej úrovni, ktoré by mali byť známe do konca marca.

Pozrite si tlačovú konferenciu ministerky Matečnej:

"Chcela by som upozorniť všetkých výrobcov, ktorí vyrábajú v dvojakej kvalite, aby nasledovali príklady nadnárodných spoločností, ktoré zjednotili receptúru. Ak sa tak nestane, proti takýmto nadnárodným spoločnostiam zakročíme tvrdo, pretože slovenský a európsky spotrebiteľ si zaslúžia rovnakú kvalitu potravín," uviedla Materská.

Členské štáty EÚ zo strednej a východnej Európy vrátane Slovenska dlhodobo upozorňujú na praktiky výrobcov, ktorí pod rovnakým obalom dodávajú do zmieňovaných regiónov menej kvalitné potraviny či drogistický tovar.

Dvojaký kvalita potravín by na európskej úrovni mala byť zaradená medzi nekalé obchodné praktiky. "Našou veľkou snahou je, aby smernica bola hotová čo najskôr. Je to na dialógu Európskeho parlamentu a Komisie," povedala Matečná. Neuviedla, či sa nové pravidlá podarí presadiť ešte do májových volieb do Európskeho parlamentu.

Rakúsko na konci vlaňajška ako predsedajúca krajina v EÚ stiahlo tému dvojaký kvality potravín z rokovaní ministrov členských krajín. Terajšie rumunské predsedníctvo záležitosť ale do debát vrátilo.

Slovensko už predvlani vykonalo vlastné testy potravinárskych výrobkov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou na Slovensku a v Rakúsku. Analýza preukázala výraznejšie rozdiely u takmer polovice skúmaných produktov.

01 - Modified: 2024-02-06 11:01:46 - Feat.: - Title: "Politická trafika." KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej za štátnu tajomníčku envirorezortu 02 - Modified: 2024-02-06 09:53:35 - Feat.: - Title: Exministerka Matečná je novou štátnou tajomníčkou envirorezortu. Nie som vyšetrovací orgán, reaguje Taraba 03 - Modified: 2023-10-08 09:43:26 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia vlády v oblasti DPH by spôsobili zdražovanie, tvrdí Matečná 04 - Modified: 2023-07-27 08:31:15 - Feat.: - Title: Tempo sceľovania pozemkov bráni budovaniu vodozádržných opatrení, tvrdí Matečná 05 - Modified: 2023-04-18 05:29:17 - Feat.: - Title: Kožuch je v rozpore s Matečnou a Dankom. Svedkovia opísali, ako mali oligarchovia profitovať z polície
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:43