Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
01.02.2019, 17:00

To mäso bolo určite nebezpečné, hovorí šéf kontrolórov. Čo ľuďom hrozí, ak ho zjedli?

  • So šéfom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefom Bírešom sme sa v HNtelevízii rozprávali o tom, že 300 kilogramov mäsa z chorých poľských kráv sa dostalo na Slovensko.
  • Čo ľuďom hrozí, ak ho zjedli?
  • A mali by sme prestať konzumovať mäso z Poľska?
  • Odpovede sa dozviete v rozhovore.

Určite je to zlyhanie kontrolného systému. Tak hodnotí najnovší škandál predaja mäsa z chorých poľských kráv šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

300 kíl takéhoto hovädzieho sa dostalo aj na Slovensko, do predajní, reštaurácií a dokonca aj do škôl.

"Je to mäso, ktoré sa za bežných podmienok pri pravidelných prehliadkach vylučuje z potravinového reťazca," vysvetlil v HNtelevízii Bíreš.

Podľa neho bolo určite nebezpečné. "Je to závislé však na tom, akou chorobu zviera trpelo," vyhlásil.

Približne 60 percent chorôb sa vyskytuje u človeka aj u zvierat. "Čiže je možný prenos choroby z produktov, potravín pochádzajúcich zo zvierat aj na človeka," uviedol šéf kontrolórov.

V súvislosti s tým je dôležité, že toto mäso zrejme bolo tepelne upravené, čím boli baktérie usmrtené. Mäso z dlhodobo chorého zvieraťa je však menej výživné a je predpoklad, že zviera bolo liečené, teda jeho svalovina obsahuje hormóny či antibiotiká.

"Na Slovensku nezlyhal nikto, lebo ako viete, potraviny majú voľný pohyb v rámci Európskej únie," tvrdí Bíreš.

Viac sa dozviete vo videu vyššie.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.