StoryEditor

Mám toho už plné zuby. Neprišla som sem tratiť svoje dobré meno, reaguje Lubyová na obvinenia Remišovej

04.02.2019, 15:17
Ministerka školstva Martina Lubyová chybu priznáva, podľa nej však ide o individuálne zlyhanie hodnotiteľky.

Ministerka školstva Martina Lubyová na brífingu ostro vystúpila voči poslankyni Veronike Remišovej. „Je to politikárčenie. Chcú v ľuďoch budiť dojem, že vždy, keď sa niekto postaví za Slovenskú národnú stranu, je automaticky zlodej,“

Denník Sme zistil aj ďalšie pochybenia pri prideľovaní stimulov zo štátnej pokladnice. Firma Navidate mala dosiahnuť 94 zo 100 bodov a vďaka tomu jej ministerstvo prikleplo stimuly. Po sčítaní bodov za jednotlivé kritéria však vyjde číslo 84.

Lubyová chybu priznáva

Ministerka školstva Martina Lubyová chybu priznáva, podľa nej však ide o individuálne zlyhanie hodnotiteľky. „Nechce, aby sme zverejnili jej meno a my to bez jej súhlasu kvôli GDPR urobiť nemôžeme,“ tvrdí šéfka rezortu. Šéfka rezortu tvrdí, že pre chyby v kontrole odvolala riaditeľa sekcie vedy na ministerstve Mareka Hajduka. Či však hodnotiteľa bude projekty kontrolovať aj naďalej povedať nevedela.

​Remišová upozorňuje, že s 94 bodmi bol projekt tesne nad čiarou a od štátu dostal vyše 700-tisíc eur. Ak by nebol počet bodov v hodnotení zmenený, projekt tejto firmy by skončil v celkovom hodnotení výrazne nižšie a nedostal by štátnu dotáciu, predbehla by ho iná firma, ktorá dotáciu nedostala.

Dôležité je uviesť, že aj keby bolo bývalo potvrdené hodnotenie 84 bodov, nemalo by to vplyv na výsledok. Firma NaviDate by aj tak dostala podporu, pretože rozpočet každého z projektov pod čiarou v danej skupine už prevyšoval disponibilnú alokáciu,“ dodala Lubyová. Ministerstvo však nevie, ktoré bodové hodnotenie firmy Navidate je správne.
Podľa Remišovej ide o zjavný podvod a manipuláciu s hodnotiacimi hárkami. Vyzvala preto premiéra Petra Pellegriniho, aby ministerku odvolal. Ak sa tak nestane, chcú jej vysloviť nedôveru v parlamente.

„Mám toho už plné zuby"

Voči tomu sa Lubyová ostro ohradila. Ako povedala, na ministerstvo neprišla kradnúť. „Mne naozaj nikto nevolal aby táto firma dostala peniaze. „Mám toho, musím povedať ľudovo, už plné zuby. Neprišla som sem tratiť svoje dobré meno,“ reagovala Lubyová na vyjadrenia poslankyne.

Pochybení bolo viac

Šéfka rezortu vzdelávania podpísala ešte v decembri zmluvy s 30 firmami, ktoré požiadali o stimuly na výskum a vývoj. Zo štátneho rozpočtu si rozdelili 33,4 milióna eur.
Grantová schéma ktorá nepochádza z eurofondov, ale zo štátneho rozpočtu mala byť určená pre slovenské firmy na rozvoj inovácií a nových nápadov.

Rozdelenie stimulov však sprevádzajú viaceré pochybnosti. Peniaze získali firmy, ktoré si výskum ako predmet svojej činnosti zapísali len chvíľu predtým, ako o dotácie žiadali.
Pri celej kauze s dotáciami sa ukázalo obrovské množstvo pochybení a nezrovnalostí, ktoré ministerka školstva doteraz nedokázala hodnoverne vysvetliť. Niektoré firmy dostali časť prostriedkov v rozpore so zákonom, keďže ani neboli zapísané v Registri partnerov verejného sektora," povedala poslankyňa za hnutie OĽANO Veronika Remišová.

V tomto registri musia byť zapísané všetky, ktoré od štátu dostanú peniaze. Ministerka Lubyová sa bráni a tvrdí, že ide o startupy, ktoré majú dobrý nápad, ale predtým sa výskumu nevenovali. „Je to prvýkrát čo od štátu niečo dostali, preto nie sú v registri,“ dodala Lubyová. Rezort však firmy vyzval, aby si žiadosť o zapísanie do registra podali dodatočne.

01 - Modified: 2024-04-23 14:54:06 - Feat.: - Title: Mnohí by termínovaný vklad hľadali u colníkov. NBS testovala 24-tisíc žiakov, výsledky sú katastrofálne 02 - Modified: 2024-04-24 06:08:21 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 04 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 05 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:22