StoryEditor

Siete a služby pre budúce generácie

01.06.2007, 00:00

V rámci vedeckovýskumnej činnosti na Elektrotechnickej fakulte ŽU v Žiline vyvinuli a v spolupráci s firmou Lamda Controls, s. r. o., Liptovský Hrádok aj vyrobili diagnostický systém transformátorov (DST). Systém DST je určený pre výrobcov transformátorov i pre organizácie zaoberajúce sa opravami transformátorov. Päť opravárenských závodov na Slovensku a dva v Českej republike v súčasnosti používajú tento systém pri kontrole kvality svojich opráv -- na určenie skutočnosti, či bude oprava ekonomicky výhodná a najmä na meranie parametrov transformátora po oprave. Vďaka jeho spoľahlivosti, presnosti a schopnosti diaľkového ovládania cez priemyselné sériové komunikačné rozhranie bol systém DST zapísaný ako úžitkový vzor do registra pre úrad priemyselného vlastníctva SR.
V ostatnom období sa dosiahli aj ďalšie významné vedeckovýskumné úspechy osobitne v oblasti nedeštruktívneho vyšetrovania vodivých materiálov metódou vírivých prúdov. K nim možno zaradiť predovšetkým návrh nového systému budenia vírivých prúdov a novej sondy pre vyšetrovanie defektov umiestnených hlbšie pod povrchom objektu, ako aj návrh metodiky nedeštruktívneho rozlíšenia typu reálneho indikovaného defektu (korózneho alebo únavového). V spolupráci s IIU Corp. v Tokiu sú uvedené výsledky obsiahnuté v dvoch medzinárodných patentoch a autorský kolektív dostal v roku 2006 cenu Japonskej spoločnosti pre nedeštruktívnu inšpekciu. Dosiahnuté výsledky sa okrem iného publikovali aj v siedmich zahraničných karentových časopisoch.
V rámci úlohy štátneho programu Komunikačné siete a služby budúcich generácii na Žilinskej univerzite vznikol tiež systém mobilného vzdialeného monitorovania zdravotného stavu, ktorý sa neskôr vo forme funkčnej vzorky aj realizoval. Navrhnutý systém SYDMOS (Systém pre diaľkové monitorovanie zdravotného stavu), ktorý v sebe spája moderné ICT technológie spolu s personalizovanými službami pre klienta -- pacienta, tvoria dve časti. Prvú časť -- klientsku tvorí terminál TEBID (Terminál pre zber a prenos biodát) a druhú časť -- aplikačnú SYDES (Systém konektivity k dátam E-zdravotného stavu). Systém získava biodáta pacienta pomocou siete GSM/GPRS, medzi ktoré patria: číselná identifikácia pacienta, presná pozícia (zemepisná šírka, dĺžka, nadmorská výška a rýchlosť pohybu), meranie krvného tlaku a tepu, meranie telesnej teploty a podobne. Obidva systémy si právom zasluhujú prívlastok -- služby pre budúce generácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:04