StoryEditor

Tresty za prácu ilegálnych imigrantov

17.05.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR
EK chce prísnejšie postihy pre zamestnávateľov ilegálnych imigrantov. Brusel predložil návrh, ktorého cieľom je dosiahnuť, aby krajiny uplatňovali rovnaké sankcie voči zamestnávateľom občanov tretích krajín nachádzajúcich sa ilegálne na území EÚ.

Trestať zamestnávateľa nie zamestnanca
Podstatou návrhu je postihovanie zamestnávateľov a nie zamestnancov, pričom sankcie sa majú vzťahovať nielen na majiteľov firiem, ale aj na súkromné osoby v situácii, keď vystupujú ako zamestnávatelia. Zamestnávatelia sa budú musieť podľa návrhu v rámci preventívnych opatrení ešte predtým, ako zamestnajú občana tretej krajiny, presvedčiť, či má povolenie na pobyt, a takisto budú musieť informovať príslušné národné úrady. Ak si splnia tieto povinnosti, sankcie sa na nich vzťahovať nebudú.
Zatvorenie firmy až väzenie
Za porušenie nariadenia budú zamestnávateľom hroziť finančné pokuty, môžu prísť o možnosť uchádzať sa o verejné zákazky počas piatich rokov, ak čerpali pomoc z eurofondov, budú ju musieť vrátiť, a úrady budú tiež môcť prikročiť k dočasnému či úplnému zatvoreniu firmy. V prípade vykorisťovanie imigrantov komisia navrhuje väzenie.
Podľa odhadov príde do EÚ každoročne 350-tisíc až 500-tisíc ilegálnych imigrantov. Počet ilegálnych imigrantov žijúcich v únii sa odhaduje na 4,5 až 8 miliónov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:08