StoryEditor

Podnikatelia nesmú podceniť prípravy na euro

06.11.2005, 23:00
Firmy by mali s prípravami prechodu na euro začať čo najskôr. Odborníci to odporúčajú najmä malým a stredným podnikateľom, ktorí sa na rozdiel od veľkých firiem zatiaľ na európsku menu intenzívnejšie nepripravujú. Podľa Anny Polednákovej z Katedry podnikových financií na Ekonomickej univerzite budú mať najviac problémov práve menšie spoločnosti a drobní živnostníci.
Firmy by mali s prípravami prechodu na euro začať čo najskôr. Odborníci to odporúčajú najmä malým a stredným podnikateľom, ktorí sa na rozdiel od veľkých firiem zatiaľ na európsku menu intenzívnejšie nepripravujú.
Podľa Anny Polednákovej z Katedry podnikových financií na Ekonomickej univerzite budú mať najviac problémov práve menšie spoločnosti a drobní živnostníci. "Veľké podniky sa so spoločnou menou v podstate vyrovnali, pretože v eurách obchodujú už dlho, majú zriadené devízové účty a v poslednom čase prechádzajú na medzinárodné účtovné štandardy," vysvetlila Polednáková.
Pozor na softvér
Menšie firmy a živnostníci by mali počítať najmä s výdavkami na nastavenie pôvodných softvérov, prípadne s kúpou nových ekonomických programov. "Všetky podnikové systémy sa musia nastaviť na evidovanie novej meny," upozornila ekonómka s tým, že náklady spojené s prechodom na euro by sa mali spoločnostiam vrátiť ako prevencia pred kurzovými rizikami a stratami na transakčných nákladoch.
Polednáková odporúča podnikateľom, aby začali s prepočítavaním všetkých položiek vrátane svojich cien aj v eurách. Takto však môžu vzniknúť problémy pri zaokrúhľovaní, čo bude musieť vyriešiť Národná banka Slovenska. Dotkne sa to aj samotných spotrebiteľov, keďže obchodníci budú môcť pri oceňovaní zaokrúhľovať na 40 centov. V prepočte je to zhruba 15 korún, čo pre priemerného Slováka nie je zanedbateľná položka. Podobné problémy vznikli aj v krajinách Európskej menovej únie pri zámene národných mien v roku 2002, keď sa zvýšili ceny.
S peňažnými prevodmi a bankovými transakciami by nemali byť problémy, lebo finančné inštitúcie sa na prechod pripravujú dôsledne.
Zavedenie dvojitého oceňovania v obchodoch bude pre podnikateľov znamenať aj zvýšený konkurenčný tlak. "Pri porovnávaní cien v eurách môže vzniknúť situácia, keď niektoré slovenské firmy zistia, že nie sú schopné konkurovať svojim kolegom z menovej únie," uzavrela Polednáková.
Malí majú obavy
Situáciu vo firmách potvrdzujú aj podnikatelia. "Spoločnosti si uvedomujú zavedenie spoločnej meny, podporujú ho a pomaly sa začínajú pripravovať na euro," hovorí viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Ivan Štefanec s tým, že vstup do európskeho kurzového systému, ERM II, stabilizuje nielen slovenskú korunu, ale aj celé podnikateľské prostredie.
Drobní živnostníci vidia celú situáciu opačne. Podľa generálnej tajomníčky Slovenského živnostenského zväzu Violy Kromerovej sa malí podnikatelia zatiaľ zavedením eura vôbec nezaoberajú, pretože vôbec nie sú informovaní a navyše riešia iné veci. "Nerozumiem tomu, prečo by Slovensko malo byť prvé z okolitých krajín, ktoré bude mať európsku menu. Máme z toho určité obavy," tvrdí Kromerová, ktorá si myslí, že pokiaľ vláda chce tak veľmi vstúpiť do Európskej menovej únie, mala by sa podieľať na kompenzácii nákladov súvisiacich so vstupom.
Obavy zo vstupu do menovej únie trápia aj podnikateľov v cestovnom ruchu. Niekoľkomesačné obdobie od zverejnenia referenčného kurzu eura oproti slovenskej korune po definitívne zavedenie eura totiž považujú za veľmi krátke, keďže hotely a cestovky musia pripraviť zmluvy, cenové ponuky a katalógy vo väčšom predstihu. Podľa prezidentky Zväzu hotelov a reštaurácií SR Zuzany Šedivej môže 20-percentný výkyv v kurze koruny oproti euru členov zväzu položiť.
"Národná banka Slovenska sa nezvykne vyjadrovať k predikciám vývoja kurzu, ale 20-percentného výkyvu by som sa nebál," reagoval na slová Šedivej vedúci oddelenia medzinárodnej ekonomiky NBS Martin Šuster. Doplnil, že technicky sa referenčný kurz nedá stanoviť skôr ako pol roka vopred. Istú mieru rizika, podľa neho, pritom podstupujú podnikatelia v cestovnom ruchu už aj teraz: Niektoré zmluvy uzatvárajú v eurách, pretože jeho kurz oproti slovenskej mene sa mení. "Počas roku 2008 by už mal byť kurz stabilný," uzavrel.

Časový plán prijatia eura na Slovensku
2006
jún - Slovensko vstúpi do európskeho systému menových kurzov ERM II.
Stanoví sa centrálny kurz koruny a eura. Znehodnotenie a zhodnotenie
je povolené v rozpätí +/- 15 percent od stanoveného kurzu.
2007
NBS zostaví plán stiahnutia korunových mincí a bankoviek z obehu a ich likvidácie
2008
jún - rozhodnutie Európskej rady o zavedení eura v SR. Stanovenie kurzu, pri ktorom
sa koruna bude v januári 2009 vymieňať za euro
júl - ceny tovarov a služieb, faktúry, výplatné pásky
sa začnú povinne udávať súbežne korunách aj eurách (až do konca 2009)
september - december - predzásobenie NBS a komerčných bánk eurovými mincami a bankovkami
2009
1. január - predpokladaný vstup SR do eurozóny 
16. januára - posledný deň, kedy sa bude dať platiť korunami
jún - v komerčných bankách končí výmena korunových mincí za eurá
december - končí sťahovanie korunových bankoviek
Zdroj: NBS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:51