StoryEditor

Šéf OECD Gurría pre HN: Montujete príliš veľa áut

07.02.2019, 23:00
Slovensko patrí v hospodárskom raste medzi európskych lídrov, prílišné zameranie na montáž vozidiel to môže zvrátiť, varuje generálny tajomník OECD v rozhovore pre HN.

Slovensko vyrába príliš veľa automobilov v poslednej etape, teda vo fáze finálneho zmontovania. A práve to by sa našej ekonomike mohlo v čase globálnych problémov vypomstiť. „Otázkou je, koľko pridanej hodnoty takáto výroba prináša. Naozaj nie veľa,“ varuje v exkluzívnom rozhovore pre HN José Ángel Gurría, generálny tajomník Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj. Šéf prestížneho zoskupenia ekonomicky najvyspelejších krajín sveta navštívil tento týždeň Bratislavu, aby predstavil ekonomický prehľad OECD pre Slovensko.

Naša ekonomika je podľa Gurríu veľmi úspešná a v raste HDP patrí medzi európskych lídrov. To sa však môže rýchlo zmeniť pri očakávanom globálnom hospodárskom spomalení. „Malé otvorené ekonomiky, akou je bezpochyby aj Slovensko, budú trpieť dosahmi zníženého dopytu na hlavných exportných trhoch,“ upozorňuje Gurría.

Slovensko, ktoré tento rok predsedá OECD, by preto malo výraznejšie posilniť podiel služieb vo svojom hospodárstve. To sa však nezaobíde bez toho, aby pracovníci v našej krajine získali nové zručnosti nevyhnutné pre nástup digitalizácie. „Máme v tomto smere určité obavy. Dospeli sme k záveru, že jedna štvrtina pracovnej sily na Slovensku nemá digitálne zručnosti. Zjednodušene by sa dalo povedať, že sú digitálne negramotní,“ tvrdí Gurría, ktorý stojí na čele OECD už takmer 13 rokov.

Ďalším znepokojujúcim údajom je podľa neho fakt, že nové technológie zmenia a narušia profesie zhruba jednej tretiny pracovníkov na Slovensku. Naša krajina z tohto dôvodu musí prijať reformy vzdelávacieho systému. Predovšetkým je potrebné zamerať sa na kvalitný odborný výcvik a celoživotné vzdelávanie.

Slovensko musí zmeniť svoj vzdelávací systém, aby naučilo pracovníkov nové zručnosti, tvrdí pre HN José Ángel Gurría, generálny tajomník Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj.

Tento týždeň ste v Bratislave predstavili ekonomický prehľad OECD pre Slovensko. Aké sú vaše hlavné odporúčania pre našu krajinu?
V prvom rade by som chcel Slovensku zablahoželať k jeho ekonomickému výkonu. Dosiahli ste viac...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 03 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:31