StoryEditor

Papier ťaží z boja proti plastom

11.02.2019, 23:00
Investičný stimul od štátu nám pomohol presvedčiť zahraničných akcionárov, že máme vládnu podporu, hovorí Miloslav Čurilla, predseda Predstavenstva Mondi SCP Ružomberok.

Minulý mesiac ste dostali ocenenie Krištáľové krídlo za hospodárstvo, ktoré bolo spojené aj s jednou z najväčších investícií v histórii Mondi SCP. V akom štádiu je tento projekt?
Investícia sa vyvíja veľmi dobre. V decembri sme začali s prípravou územia a stavebnými prácami a v týchto dňoch dodávateľ stavebných prác prevzal stavenisko. Máme podpísané hlavné kontrakty, čo sa týka buď dodávateľa technológie, alebo dodávateľa stavebných prác. Na projekte sa intenzívne pracuje.

Ak sa nemýlim, tak dokončený by mal byť v roku 2020.
Áno. Podľa stále platného harmonogramu na jeseň 2020 by sme mali spúšťať výrobu.

Zatiaľ nič nenasvedčuje, že by mohlo dôjsť k oneskoreniu?
Zatiaľ nie. Samozrejme, počasie je mimo našej kontroly a tento rok zima nehrá s nami. Napadlo veľa snehu a je chladnejšie, keď to porovnáme s minulým rokom. Máme určite malé rezervy, no ak by takéto počasie bolo dlhšie obdobie, mohlo by nám to spôsobiť problém.


O tejto investícii sa hovorilo ešte v rokoch 2015 a 2016. Vtedajší premiér Robert Fico bol u vás na návšteve. Vtedy sa riešilo, či investícia za 340 miliónov eur pôjde alebo nepôjde na Slovensko, teda do Poľska. Nakoniec je u nás. Vďaka čomu?
Vďaka nám.

Mohli by ste to rozviesť? Zrejme ste tú investíciu nezískali preto, že ste boli investorom sympatickí.
Nie, nie. Samozrejme, treba za tým vidieť úsilie manažmentu SCP a výsledky, ktoré máme za posledné obdobie. Za 16 rokov sme realizovali veľmi veľa projektov a myslím si, že sme presvedčili obidvoch akcionárov o tom, že vieme robiť veľké projekty. Lebo v princípe to je o tom, že dostanete alebo žiadate od akcionárov realizáciu veľkého projektu za veľa peňazí. Otázka je, či to dokážete urobiť, dokážete to postaviť a potom prevádzkovať. Takáto investícia obrovského rozsahu sa chystá sedem rokov. Bol som pri tom a je fantastické, že si presne pamätám deň, keď sme to prvýkrát spomenuli a začali oživovať tú myšlienku, a dnes sa pozerám, ako sa stáva skutočnosťou. Kritické bolo to, že vtedy sa nám podarilo dostať vládu Slovenskej republiky do Ružomberka a tá svojím uznesením podporila túto investíciu. Podporila nás aj tým, že udelila investičný stimul ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:13