StoryEditor

Cimbaľák pre HN: Nevieme si overovať všetkých našich dodávateľov

13.02.2019, 23:00
Juraj Cimbaľák, majiteľ spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák, vysvetľuje, že Slováci ich zásobovať nedokážu. Ich firma je nútená dovážať aj z Poľska.

Tvrdíte, že v kauze poľské mäso bola vaša firma obvinená neprávom. Prečo sa vaša spoločnosť objavila vo výstražnom systéme ako jedna z deviatich, do ktorej sa malo dostať pokazené mäso z Poľska?
My sme s poľským bitúnkom Jasienica Mazowiecka, kde usmrcovali choré a zranené zvieratá, nikdy nespolupracovali priamo. Mäso odoberáme od poľského distribútora Firma Handlowo Uslugowa Import-Export Jozef Obrzud. Od neho sme odobrali zhruba 113 kíl mäsa. Nevedeli sme, odkiaľ mäso odoberá on, je to jeho obchodné tajomstvo, no zdôrazňujeme, že mal všetky potrebné povolenia na vývoz do európskych štátov a bol schválený Úniou. Dodané mäso bolo taktiež v poriadku farbou, vzhľadom aj hmatovo. Nič nenasvedčovalo tomu, že by bolo pokazené, preto sme ho prevzali a ďalej predali našim odberateľom. Do výroby sme ho nedávali, predali sme ho. Kauza nás hrubo poškodila, je potrebné uvedomiť si, že kvôli dovozu sto kilogramov nevyhovujúceho mäsa by sme nikdy neriskovali dobré meno, ktoré si budujeme už 25 rokov. To by nás pri tonáži, ktorú sme denne na výrobu potrebovali, aj tak nezachránilo.

Je podľa vás možné, že táto firma odberala mäso od inkriminovaného bitúnku Jasienica Mazowiecka?
Áno, je to možné.

Akým spôsobom si teda overujete svojich dodávateľov?
Náš nákupca objedná tovar, ktorý k nám príde s certifikátom, veterinárnym sprievodným listom z danej krajiny, v tomto prípade z Poľska. Tovar na rampe preberá náš zamestnanec, ktorý je zaučený a robí to u nás už roky. Keby zistil vzhľadovo, čuchovo alebo hmatovo, že tovar je zlý, vrátil by ho.


Chodíte aj na audity k vašim poľským dodávateľom?
Ja osobne nie, ale nášho distribútora a jeho rozrábku videl generálny riaditeľ Pavol Sčensný. On všetko skontroloval. Či je tam čistota, poriadok a či má firma všetky p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:41