StoryEditor

Minie sa viac, ako čakal Mikloš

02.11.2006, 23:00
Napriek tomu, že ku koncu októbra bol deficit štátneho rozpočtu SR najnižší v histórii a dosiahol miliardu korún, ministerstvo financií pripustilo, že verejné financie skončia na konci roka s väčšou dierou, ako predpokladala bývalá vláda.

Napriek tomu, že ku koncu októbra bol deficit štátneho rozpočtu Slovenska vôbec najnižší v histórii a dosiahol miliardu korún, ministerstvo financií pripustilo, že verejné financie skončia na konci roka s väčšou dierou, ako predpokladala bývalá vláda. Podľa aktualizovaného odhadu by deficit verejných financií bez vplyvu dôchodkovej reformy mal v tomto roku dosiahnuť 2,5 percenta z hrubého domáceho produktu. Odhady ešte Miklošovho ministerstva rátali s 2,2-percentným deficitom.
Minie sa viac
Súčasný odhad hospodárenia s verejnými financiami zohľadňuje podľa rezortu financií očakávané kroky vlády do konca tohto roka. V odhade je zapracované predfinancovanie projektov Kohézneho fondu v objeme 5,1 miliardy korún či prebratie úveru Slovenského vodohospodárskeho podniku do štátneho dlhu s istinou 1,5 miliardy. "Ide o výdavky, ktoré majú svoj vznik v minulosti a ich riešenie plánujeme v súčasnosti," hovorí štátny tajomník ministerstva financií František Palko.
Celkovo však bude deficit verejných financií o 0,4 percenta lepší ako bol pri schválení oboch rozpočtov, a podľa odhadu dosiahne necelých 41 miliárd korún. Spolu s nákladmi na zavedenie druhého piliera tak bude predstavovať 3,7 percenta HDP. "Pre trhy to nebude negatívna správa. Dôležité je, aby vláda neodskočila od budúcoročného deficitu," tvrdí analytik Tatra banky Juraj Valachy.
Štátny rozpočet je na tom dobre
Pozitívny dosah na verejné financie bude mať tento rok zrejme štátny rozpočet. Na konci októbra bol iba v približne miliardovom mínuse. Je to najlepší výsledok v histórii Slovenska a o štyri miliardy korún menej ako vlani.
"Čísla sú povzbudivé, ale nie je ešte koniec roka. Nedá sa povedať, že aj koncoročné číslo bude lepšie," tvrdí Valachy. Celoročný deficit štátneho rozpočtu odhaduje analytik UniBanky Ľubomír Koršnák na rovnakej úrovni ako vlani, keď hospodárenie skončilo s mínusom necelých 34 miliárd korún.
Októbrové čísla však potvrdzujú, že daňové príjmy rozpočtu sa vyvíjajú oveľa lepšie ako bol pôvodný predpoklad. Dva mesiace pred koncom roka štát na daniach vybral vyše 196 miliárd korún, čo je vyše 90 percent ročného plánu. Najväčší vplyv na lepší výber má pritom daň z príjmov právnických osôb, ktorá už prekračuje plnenie ročného rozpočtu o viac ako štyri miliardy korún.
Rozdávať nechcú
Lepšie hospodárenie rozpočtu môže niektoré rezorty motivovať, aby žiadali v tomto roku viac peňazí. "Medzi ministerstvom školstva a ministerstvom financií prebehli konzultácie. V súčasnosti sa robia detailnejšie výpočty," tvrdí Viera Trpišová z ministerstva školstva. Rezort financií však ďalšie zvyšovanie výdavkov v tomto roku odmieta. "Nie, z titulu lepšieho hospodárenia určite nie," tvrdí hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. Dosiahnuté úspory v štátnom rozpočte totiž podľa rezortu brzdí hospodárenie ostatných zložiek verejnej správy, ktoré je horšie celkovo o 5,3 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:09