TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Majú Dankove veľké plány šancu? Ekonóm hodnotí päť opatrení šéfa SNS

01.03.2019, 15:26
Autor:
tbatba
Martin Vlachynský z INESS hovorí o významnom dosahu na podnikateľské prostredie.

Predseda parlamentu Andrej Danko predstavil päticu revolučných zmien, ktoré by jeho strana chcela presadiť vo vláde. Dosah niektorých z nich na podnikateľské prostredie na Slovensku môže byť významný, tvrdí analytik INESS Martin Vlachynský.  

Analytik víta zníženie dane z príjmu právnických osôb na 15 percent. INESS dlhodobo zaraďuje zníženie sadzby dane z príjmu právnických osôb medzi opatrenia potrebné na zlepšenie podnikateľského prostredia, tvrdí Vlachynský. "Slovensko má totiž dnes v rámci strednej a východnej Európy najvyššiu sadzbu tejto dane," upozorňuje.   

Zavedenie jednotnej sadzby na potraviny na 10 percent by výrazne zjednodušilo účtovný život obchodníkov a nižšie náklady občanom na potraviny. Analytik dodáva, že "tento návrh je predložený v čase, keď sa preukázalo, že zavedenie odvodu reťazcov zvýšilo ceny potravín. Nižšia DPH má šancu tento rast spomaliť, prípadne zvrátiť."   

Zníženie DPH pre printové médiá na desať percent sa Vlachynskému nepozdáva. Lepším riešením je podľa neho plošné zníženie sadzieb. Argumentuje tým, že vytváranie rôznych výnimiek a stupňov sadzieb daňový systém znepriehľadňuje. "Na rozdiel od potravín tu prichádza k zvýhodňovaniu jednej skupiny podnikateľov voči ich priamym konkurentom," tvrdí. 

Analytik tvrdí, že koncesionársky poplatok je jedna z mála (možno jediná) daň, kde platiaci vie, za čo platí. Danko vo svojom návrhu chce zrušiť tieto poplatky pre seniorov. "Ak sa takouto "salámovou metódou" budú poplatky prenášať do rozpočtu, otvorí sa tým cesta k nafukovaniu nákladov verejnoprávnych médií bez pozorného dohľadu diváka/daňovníka," vysvetľuje Vlachynský. Väčší zmysel by podľa neho malo zrušenie koncesionárskych poplatkov pre podnikateľské subjekty.

Analytik Vlachynský na záver kritizuje Dankov návrh, ktorý je o povinnosti uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach. Vlachynský tvrdí, že presne takto vzniká byrokracia. "Zo zdanlivo jednoduchého opatrenia ale často vzniknú regulácie, ktoré majú pre zákazníka minimálny efekt a podnikateľa poškodia," vysvetľuje.  
 

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:33