StoryEditor

Reakcie na Danka: Most odmieta preteky, Smer čaká na koaličnú radu

01.03.2019, 16:04
Autor:
TASRTASR
Andrej Danko predstavil sériu zákonov, ktoré by mali výrazne znížiť dane firmám, ale aj bežným spotrebiteľom.

Strana Most-Híd sa nemieni zapájať do pretekov o návrhoch zákonov. Očakáva rokovania v rámci koalície a upozorňuje na potrebu vyrovnaného rozpočtu. Most-Híd to uviedol v reakcii na návrhy, ktoré v piatok predstavila SNS. Smer-SD je ochotný o iniciatívach rokovať, keď ich koaličný partner predloží.

"Vyjadrením o skokovom zvýšení minimálnej mzdy o 80 eur strana Smer-SD odštartovala podobné preteky, ako pred časom s vyjadrením v súvislosti so zastropovaním veku odchodu do dôchodku. Neprekvapuje nás, že s vlastnými návrhmi prišla aj SNS. Strana Most-Híd sa do týchto súťaží nikdy nezapája," uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

​Most-Híd podľa jej slov svoje predstavy aj v sociálnej oblasti rieši na rokovaniach s koaličnými partnermi.

Vyrovnaný rozpočet a koaličná rada

Pripomína, že zníženie daní zamestnancom zvýšením nezdaniteľnej časti navrhol Most-Híd v roku 2017. "O rok neskôr sme navrhli zníženie daňovo-odvodového zaťaženia, formou daňovo odpočítateľnej položky z daní príjmov právnických osôb v sume desať percent zaplatených odvodov," doplnila.

Hovorí aj o ďalších návrhoch z dielne Mosta-Híd. Napríklad rozšírenie zdvojnásobenia daňového bonusu aj na deti staršie ako šesť rokov, zníženie odvodov pre zdravotné poistenie, podpora seniorov.

"Most-Híd všetky návrhy aj v budúcnosti položí na koaličný rokovací stôl a od svojich partnerov očakáva rovnaký prístup," uviedla hovorkyňa. Most-Híd pri opatreniach zdôrazňuje potrebu vyrovnaného rozpočtu.

"Akýkoľvek vládny návrh zákona musí byť predmetom rokovaní koaličnej rady. Keď ich koaličný partner predloží, sme pripravení o konkrétnych návrhoch diskutovať," uviedol v reakcii na návrhy SNS hovorca Smeru-SD Ján Mažgút.

Čo chce Danko zmeniť

SNS plánuje na najbližšiu schôdzu parlamentu predložiť návrhy na zníženie viacerých daní či zavedenie povinnosti uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach. V daňovej oblasti chce SNS znížiť daň z príjmu právnických osôb na 15 percent s účinnosťou od 1. januára 2020.

Na desať percent má klesnúť aj daň z pridanej hodnoty na potraviny a pre printové médiá. Ďalším opatrením má byť zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov, posledným piatym sa má zaviesť povinnosť uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach.

Ministerstvo financií upozornilo, že predstavené návrhy z dielne koaličnej SNS by mohli mať negatívny vplyv na verejné financie.

"Na prvý pohľad by prijatie takýchto návrhov znamenalo opustenie cieľa vyrovnaného hospodárenia, čo je jeden z bodov programového vyhlásenia vlády. Takéto návrhy musia byť predmetom koaličnej dohody," upozornila v stanovisku pre médiá hovorkyňa ministerstva Alexandra Gogová.

01 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 02 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 03 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 04 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 05 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:07