StoryEditor

Sulík nečakane pochválil Danka: Konečne predložil niečo, čo má hlavu a pätu

03.03.2019, 12:48
Autor:
chochoTASRTASR
Predseda SaS odhaduje, že návrhy lídra národniarov môžu spôsobiť výpadok vo verejných financiách vyše miliardy eur.

O návrhoch, ktoré predstavil predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko, sa podľa premiéra a podpredsedu Smeru Petra Pellegriniho dá diskutovať. "Je to celý balík opatrení, ktorý má aj nejaké dosahy," zdôraznil Pellegrini v nedeľnej relácii V politike na TA3. Opozičný líder, predseda SaS Richard Sulík sa v relácii televízie Markíza Na telo vyjadril, že návrhy Danka víta.

​Kde sa bude šetriť?

Ak sa na niektorej úrovni štátneho rozpočtu znížia príjmy, je podľa neho zároveň potrebné dohodnúť sa, na ktorých výdavkoch ministerstiev sa ušetrí. "Budeme musieť v niektorom ministerstve týchto niekoľko sto miliónov vyškrtať," priblížil predseda vlády.

Danko navrhuje zníženie dane pre firmy, Pellegrini by radšej hovoril o znížení daní pre pracujúcich. Argumentuje tým, že 80 percent daní na Slovensku platia nadnárodné spoločnosti.

"Ak im znížime dane, tak ešte viac peňazí, ktoré im zostanú, vyvezú do svojich krajín," zdôraznil premiér.

V súvislosti s kritikou Danka vo veci fungovania Koaličnej rady povedal, že všetko je otázkou ďalších rokovaní. "Koalícia nie je politická strana," povedal. "Koalícia si na tento rok bude musieť dohodnúť nový spôsob fungovania," doplnil v súvislosti s parlamentnými voľbami, ktoré by mali byť v roku 2020.

​Na to, aby návrhy prešli, je potrebná zhoda Koaličnej rady. Nie je podľa neho dobré akýmkoľvek spôsobom koalíciu rozbiť a technicky znefunkčniť.

Sulík: Je to správna cesta

Sulík návrhy Danka podporuje, považuje ich za správnu cestu. "Konečne Andrej Danko predložil niečo, čo má hlavu a pätu," vyhlásil opozičný líder.

Odhaduje, že opatrenia navrhnuté predsedom SNS by spôsobili výpadok vo verejných financiách vyše miliardy eur. Ale bolo by to podľa neho stále menej ako straty, ktoré Slovensku spôsobujú oligarchovia za pomoci Smeru.

Rašimu chýbajú opatrenia pre ľudí

Aj podpredseda Smeru Richard Raši v relácii Na telo vyhlásil, že Dankov balíček je dobrý. "Stále je platná koaličná zmluva. O zásadných návrhoch musí rokovať Koaličná rada," uviedol.

Podľa neho "ak sa budú tieto výborné návrhy prejednávať, určite sa budú hľadať riešenia, kto a skadiaľ ich zaplatí".

Poznamenal, že "ak sa chce udržať vyrovnaný rozpočet, tak sa financie budú musieť odniekadiaľ presunúť". V balíčku podpredsedovi Smeru chýbajú však opatrenia, ktoré by sa dotkli bežných ľudí, napríklad zníženie daňového zaťaženia.

Richterovi sú sympatické prosociálne opatrenia

Niektoré sociálne opatrenia z dieľne SNS sú ministrovi práce Jánovi Richterovi sympatické. Ide napríklad o zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov či zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny.

"To je prosociálne opatrenie, ktoré si v tomto prípade viem predstaviť," dodal s tým, že k týmto opatreniam sa musia vyjadriť aj odborníci.

Opatrenia, ktoré chce presadiť Danko:

  • Zníženie dane z príjmu právnických osôb na 15 percent.
  • Na 10 percent má klesnúť daň z pridanej hodnoty na potraviny a pre printové médiá.
  • Zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov.
  • Povinnosť uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:35