StoryEditor

Spor v koalícii. Danko zaútočil na Smer, hovorí o porušení koaličnej dohody

03.03.2019, 14:08
V SNS sa rozhodli, že pristúpia k priamym návrhom zákonov do parlamentu.

Šéf SNS Andrej Danko vyzýva premiéra Petra Pellegriniho, aby v mene strany Smer čo najskôr navrhol nového ministra financií a aby doterajší šéf rezortu Peter Kažimír zaujal pozíciu guvernéra NBS. V súvislosti s posunutím Kažimírovho nástupu na čelo centrálnej banky hovorí Danko dokonca o porušení koaličnej zmluvy.

Národniari zároveň kritizujú svojho koaličného partnera Smer, že mediálne komunikuje záležitosti, ktoré neboli predtým v koalícii prerokované a neplní dohodu o znižovaní dane z príjmu.

V stanovisku zaslanom médiám o tom informuje Riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

Smer na Dankov útok reaguje zmierlivo. "Určite si nebudeme s koaličným partnerom posielať odkazy cez médiá. Priestor na diskusiu vidíme za jedným koaličným stolom," tvrdí hovorca Smeru Ján Mažgút pre HN.

Dohoda znela ináč

"Politická dohoda znela, že Peter Kažimír sa nebude priamo zúčastňovať zostavovania štátneho rozpočtu na rok 2020. SNS to vníma ako porušenie koaličnej dohody," povedal predseda SNS Andrej Danko s tým, že ak by národniari vopred vedeli, čo bude nasledovať, nesúhasili by s predčasnou voľbou šéfa centrálnej banky.

V stredu 27. februára totiž prezidentská kancelária informovala, že hlava štátu vyhovela Kažimírovi, ktorý po dohode s Pellegrinim požiadal o neskorší odchod z vlády. Do kresla guvernéra má zasadnúť 1. júna tohto roka.

Ďalšie výčitky

Danko však Smeru vyčíta aj iné veci. Neplní sa podľa neho dohoda, že sa každý rok bude znižovať daň z príjmu o jedno percento a Smer zároveň kritizuje, že prostredníctvom médií informuje o opatreniach, ktoré nie sú dohodnuté v koalícii, ako sú zastropovanie veku odchodu do dôchodku či zvýšenie minimálnej mzdy na 600 eur.

Preto sa v SNS rozhodli, že pristúpia k priamym návrhom zákonov do parlamentu.

Zníženie daní z príjmu

"Už v stredu podáme návrh zákona na zníženie daní z príjmu právnických osôb na 15 percent, na zníženie DPH na potraviny na 10 percent, zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov, zníženie DPH pre printové médiá ako aj k iným podaniam," vyhlásil Danko.

​O týchto opatreniach šéf SNS prvýkrát informoval nečakane v piatok 1. marca popoludní a netradične prostredníctvom videa na Facebooku.

Danko však napriek všetkému verí, že sa na najbližšej koaličnej rade nedorozumenia vyriešia, no SNS podľa neho bude na spomínaných návrhoch zákonov trvať "so všetkými dôsledkami" a je pripravená podporiť podobné návrhy koaličných partnerov.

O reakciu sme požiadali aj koaličnú stranu Most.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:52