StoryEditor

Slovensko môže posunúť celú Európu dopredu. Máme šancu sa postarať o technologický prelom

06.03.2019, 14:56
Autor:
TASRTASRlmlm
Štát poskytne spoločnosti Tachyum návratnú finančnú pomoc 15 miliónov eur.

Spoločnosť Tachyum by mala dostať od štátu návratnú finančnú pomoc 15 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu Ministerstva financií (MF) SR, ktorý v stredu schválila vláda.

"Dnes sme rozhodli o návratnom financovaní v objeme 15 miliónov eur. Ide o úver technologickej spoločnosti Tachyum, s. r. o.," priblížil po rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Môžeme posunúť Európu dopredu"

Podľa šéfa spoločnosti Rada Daniláka má Európska únia za cieľ dobehnúť USA a Čínu v superpočítačoch umelej inteligencie. "Na superpočítač vyhradila Únia 1,9 miliárd eur.
Slovensko je v pozícii, kde pre celú Európu v oblasti superpočítačov môže byť vedúcou silou, ktorá posunie celú Európu niekam na lepšie miesto," vyhlásil Danilák.

Odklad splátok by mal byť na štyri roky, úrok je stanovený na základe testu, aby neboli porušené pravidlá štátnej pomoci, na úroveň štyroch percent ročne.

"Návratnosť je desať rokov, tie peniaze majú byť použité kľúčovo na tvorbu výskumného centra, pretože nejde len o vývoj samotného čipu, ale o vytvorenie tzv. ekosystému," dodal minister financií. Zvyšné potrebné prostriedky plánuje spoločnosť získať od súkromných investorov v priebehu roka 2019.

Technologický prelom

Slovensko by sa podľa Kažimíra malo v istých častiach "odlepiť" od automobilového priemyslu. Technologická spoločnosť Tachyum je zameraná na priemyselný výskum a vývoj nových technológií.

"Svojím programom má predstavovať technologický prelom v oblasti vývoja a výroby čipov," skonštatoval na margo spoločnosti minister. Slovensko je podľa Radoslava Daniláka z firmy Tachyum vo výhodnej polohe v rámci EÚ, pričom európska pôda je veľmi dôležitá na väčší dosah trhu.

Slovenská pobočka firmy sa obrátila na rezort financií so žiadosťou o podporu pri realizácii projektu vývoja nového procesoru Tachyum Prodigy.

Podľa materiálu ide o mikroprocesor s vysokým výkonom, nízkou energetickou náročnosťou a trojnásobne nižšími nákladmi pre prevádzkovateľov datacentier v porovnaní s najlepším čipom na trhu.

01 - Modified: 2023-03-16 09:31:40 - Feat.: - Title: Náš čip ušetrí gigantom miliardy, hovorí pre HN Slovák, ktorého firma prichádza s prevratnou novinkou 02 - Modified: 2022-01-19 20:49:47 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia na úrovni ľudského mozgu realitou. Stoja za ňou Slováci 03 - Modified: 2021-11-11 13:39:22 - Feat.: - Title: Tachyum prvýkrát povedal, kedy vstúpi na burzu. Slovenský superpočítač prinesie svetovú revolúciu 04 - Modified: 2021-11-12 13:16:17 - Feat.: - Title: Slovensko chce inžinierov z Bieloruska, Ukrajiny či Balkánu 05 - Modified: 2021-09-28 12:36:52 - Feat.: - Title: Slovensko-americká spoločnosť Tachyum posilňuje tím o manažérov z Esetu a IBM
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:23