Spotrebiteľ by sa mal pri výbere produktu pozerať na krajinu pôvodu. Pri slovenskej hydine má záruku, že ju skontroloval veterinárny dozor. V štúdiu HNtelevízie v rozhovore to povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.
Molnár ďalej dodal, že veterinárny dozor dohliada na činnosť a kvalitu výrobku. Podiel slovenských potravín na pultoch je stále nízky. "Čo sa týka mäsa, tak je to dlhodobo pod 50 percent. Zahraničnej hydiny je stále na pultoch veľké množstvo," tvrdí.
Riaditeľ Únie hydinárov Slovenska upozornil, že aféry s potravinami sledujú posledných deväť rokov. "Na prípady sme upozorňovali. Po upozornení sa zákazník na krátku dobu prikloní k spotrebe slovenskej hydiny, ale po čase sa to vrátilo do normálu. Ak by došlo k príklonu spotrebiteľa k slovenskej hydine, je tu istá rezerva, ktorú je možné pokryť," tvrdí.
Molnár v rozhovore spomenul aj nový fenomén, ktorým je ukrajinské mäso. "Ukrajinské hydinové mäso sa k nám začalo dostávať koncom minulého roku. Je to z krajiny mimo EU. Bitúnky z Únie musia spĺňať prísne kritéria. Ako to je mimo EU to je vždy otázne," vysvetľuje.
Prečo sú aféry s poľským mäsom, keď podliehajú normám Únie? Molnár vysvetľuje, že Poľsko si pri vstupe do EÚ vyrokovalo výnimky z plnenia noriem Únie na prechodne obdobie, ktoré sa im predlžujú. "Stále sú tam výrobcovia, ktorí nemusia spĺňať podmienky. Aféra s hydinovým mäsom ukázala, že veterinárna kontrola zaostáva a ukazuje sa, že nie je dostatočná. Z toho dôvodu sa dostalo škodlivé hovädzie a hydinové mäso na trh."
Viac sa dozviete vo videu.