Richard SulíkTASR
StoryEditor

Pri zavedení eKasy hrozí chaos, tvrdia sulíkovci. Zákon chcú napadnúť na Ústavnom súde

12.03.2019, 11:39
Autor:
TASRTASR
Podľa liberálov nemajú podnikatelia jasné inštrukcie z hľadiska hardvéru i softvéru, aby prechod na nový systém prebehol hladko.

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa obáva chaosu po zavedení povinného online pripojenia všetkých elektronických pokladníc do systému finančnej správy (eKasa). Podľa liberálov nemajú podnikatelia jasné inštrukcie z hľadiska hardvéru i softvéru, aby prechod na nový systém prebehol hladko.

Riaditeľku finančnej správy Lenku Wittenbergerovú žiadajú, aby verejnosti predložila správu o pripravenosti štátu na zavedenie eKasy.

"Zase hrozí chaos – obdobne ako pri zavedení slovensko.sk. Pritom nový systém sa má spustiť už od začiatku apríla," uviedli v tlačovom vyhlásení zaslanom v utorok médiám poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS Eugen Jurzyca a Jozef Rajtár. SaS sa preto rozhodla zvolať mimoriadny výbor NR SR pre financie a rozpočet.

Spustenie nového systému online pripojenia a kontroly registračných pokladníc je naplánované na začiatok apríla, odkedy sa musia zapojiť všetky nové prevádzky.

Ostatní podnikatelia majú túto povinnosť do konca júna. Finančná správa v pondelok informovala, že prvé certifikáty pre výrobcov dátových úložísk a pokladničných programov budú vydané "v najbližších dňoch".

Liberáli zároveň upozornili, že v Českej republike boli podstatné časti zákona o zavedení rovnakého systému zrušené Ústavným súdom pre jeho rozpor s ústavou. "Skúmame možnosti, ako zákon o eKase napadnúť na ústavnom súde," povedal poslanec NR SR za SaS Alojz Baránik.

Predseda SaS Richard Sulík nesúhlasí s tým, aby napojenie na eKasu bolo povinné. "Štát by mal vytvoriť podnikateľom také výhody, aby sa im na eKasu oplatilo napojiť dobrovoľne," dodal Sulík. SaS podľa neho bude presadzovať dobrovoľné napojenie na tento systém.

01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 04 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-04 10:49:36 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v utorok a stredu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:21