StoryEditor

Kažimír sa v najbližších týždňoch vzdá všetkých politických funkcií, Kiska ho vymenoval za guvernéra

13.03.2019, 08:25
Autor:
TASRTASR
Na novom poste guvernéra Národnej banky Slovenska chce Peter Kažimír pokračovať v práci doterajšieho guvernéra Jozefa Makúcha.

Peter Kažimír si prevzal z rúk prezidenta Andreja Kisku menovací dekrét a od 1. júna nastúpi do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska.

Dátum odchodu z postu ministra

Andrej Kiska zaželal Petrovi Kažimírovi veľa úspechov v novej funkcii. "Ako guvernér NBS musíte byť nezávislý a nestranný. Každé Vaše vyjadrenie bude konfrontované. Očakávam od nového guvernéra, že sa bude zapájať do verejných diskusií," uviedol prezident.

Peter Kažimír sa plánuje vzdať v najbližších týždňoch všetkých politických funkcií. Následne plánuje ísť za premiérom Petrom Pellegrinim a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, aby s nimi hovoril o dátume jeho rezignácie na rezorte financií.

Na novom poste guvernéra Národnej banky Slovenska chce pokračovať v práci doterajšieho guvernéra Jozefa Makúcha, aby bola NBS vnímaná ako moderná inštitúcia a chce, aby reagovala na výzvy napríklad v oblasti fintechov.

Kažimír bol od roku 2012 ministrom financií. Na poste guvernéra NBS vystrieda Jozefa Makúcha. Ten oznámil v novembri minulého roka Bankovej rade NBS, že chce z tohto postu predčasne odísť. Oficiálne sa pritom malo skončiť jeho funkčné obdobie v roku 2021.

Kiska nerozhodol o Hudákovi

Makúch naznačil skorší odchod z funkcie už vlani v septembri. Zdôvodnil to obavami o stabilitu politického prostredia v budúcnosti, tiež mal pochybnosti o reprezentatívnosti budúceho parlamentu.

"Môže mať problém vôbec niekoho zvoliť a toto je otázka, či pre NBS nebude lepšie, keď tam bude guvernér, ktorý príde ešte pred voľbami a nebude vystavený týmto politickým tlakom. Nezávislosť banky tým bude posilnená. Alebo sa bude robiť voľba v roku 2021, keď to prostredie môže byť veľmi hektické," skonštatoval v septembri 2018 Makúch.

Po odchode z národnej banky plánuje pôsobiť na akademickej pôde Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity. Viackrát sa vyjadril, že považuje Kažimíra za dobrého nástupcu.

Post viceguvernéra NBS ostane zatiaľ neobsadený. Hlava štátu zatiaľ o Jozefovi Hudákovi, ktorý do tejto funkcie kandiduje ako jediný, nerozhodla. 

01 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 02 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka 03 - Modified: 2024-04-08 09:20:19 - Feat.: - Title: Dopyt po úveroch ostáva znížený. Za ochladením sú najmä pôžičky podnikom, konštatuje Národná banka Slovenska 04 - Modified: 2024-04-07 08:45:42 - Feat.: - Title: Trhové očakávania krotia optimizmus možného zlacňovania hypoték, uviedla Národná banka Slovenska 05 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:27