StoryEditor

Živnostníci platia dvojmo

01.03.2007, 23:00
Ak sa živnostník rozhodne zamestnať, mal by počítať s tým, že sociálne poistenie bude musieť nejaký čas platiť "dvojmo".

Ak sa živnostník rozhodne zamestnať, mal by počítať s tým, že sociálne poistenie bude musieť nejaký čas platiť "dvojmo". Uzatvorenie zmluvy o zamestnaneckom pracovnom pomere ho totiž ako podnikateľa "neoslobodí" od platenia nemocenského, dôchodkového a invalidného poistenia, a to ani v prípade, že už žiadne príjmy z podnikania nemá.

Na čom všetkom záleží

Výšku odvodov, ktoré platí živnostník - zamestnanec do Sociálnej poisťovne, určujú tri hlavné faktory. Prvým je základ dane, ktorý podnikateľ uviedol v priznaní k dani z príjmov fyzických osôb v danom roku, resp. vlani. U živnostníka, ktorý sa zamestná v prvej polovici roka, sa totiž zohľadňuje minuloročné daňové priznanie, kým u živnostníka, ktorý nastúpi do práce od augusta, rozhoduje daňové priznanie podané v marci. Záver je však rovnaký - čím vyšší základ dane, tým vyššie budúce odvody poistného.

Azda o čosi dôležitejší faktor ako základ dane v starom daňovom priznaní je súčasný hrubý zamestnanecký plat živnostníka. Platí totiž, že čím viac živnostník v zamestnaneckom pracovnom pomere zarobí, tým menej zaplatí na odvodoch ako podnikateľ. "Keď ide o zamestnanca a súčasne o samostatne zárobkovo činnú osobu, teda má nejaké oprávnenie na podnikanie, hlavná zásada je, že poistné platí prednostne zo zamestnania," vysvetľuje Vlasta Šefčíková, riaditeľka Odboru výberu poistného Sociálnej poisťovne. Čím vyššie odvody teda živnostník uhradí zo zamestnania, tým menej ostane na odvody z podnikania.

Súvisí to úzko s tretím faktorom výšky odvodov, ktorým je maximálny vymeriavací základ. Pre prípad súbehu príjmov zo zamestnania a zo samostatnej zárobkovej činnosti sa totiž pri výpočte odvodov nevychádza z každého príjmu zvlášť, ale z ich súčtu - úhrnu. Pre takýto celkový príjem platí hranica, ktorá je maximom pre výpočet odvodov. A keďže prednosť má zamestnanie, odvody z podnikania sa vôbec nemusia dostať na rad.

V súčasnosti je maximálny mesačný vymeriavací základ pre nemocenské poistenie 25 911 korún a pre dôchodkové a invalidné poistenie 51 822 korún. Pokiaľ by teda živnostník zarábal v hrubom 26-tisíc, platil by si len dôchodkové a invalidné poistenie, a ak by zarábal 51 822 korún, neplatil by z podnikania žiadne sociálne odvody.

Ročné zúčtovanie

Dvojitá platba sociálnych odvodov môže byť obrovskou záťažou pre podnikateľa, ktorý už vlastne ani nepodniká, teda má príjmy už len zo zamestnania. Trestom za živnostenský list v zálohe je preňho okrem "nespravodlivo" plateného vyššieho poistného aj namáhavá kontrola mesačnej odvodovej povinnosti. Pri akejkoľvek zmene hrubej mesačnej mzdy už totiž živnostník - zamestnanec platí aj iné odvody.

Problém dvojitých odvodov do Sociálnej poisťovne, by mohlo vyriešiť ročné zúčtovanie poistného, tak ako je to v prípade zdravotného poistenia. Zdá sa, že povolaným to už aj napadlo, bohužiaľ, ako nápad prišiel, tak aj odišiel. "Ministerstvo práce v minulosti skúmalo možnosť zavedenia ročného zúčtovania poistného na sociálne poistenie a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie so zámerom zjednotiť výber daní a odvodov. Žiadne konkrétne kroky však neboli realizované," priznáva hovorkyňa rezortu práce Oľga Škorecová. A v súčasnosti už podľa jej slov ministerstvo zavedenie ročného zúčtovania vôbec nezvažuje.

Zdravotné poistenie

Ani v prípade verejného zdravotného poistenia sa živnostník - zamestnanec nevyhne dvojitým odvodom poistného, proces je však aspoň jednoduchší. "Dňom, keď sa živnostník zamestná, začne preddavky odvádzať v takej výške, aká mu vyplýva z predchádzajúceho ročného zúčtovania poistného," potvrdzuje Dušan Kopecký z Odboru poistného Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
Platí to aj vtedy, ak vypočítaný preddavok je nižší ako súčasné minimum 1 064 korún. "Ak je vypočítaný preddavok dokonca nižší ako sto korún, v takom prípade nemusí preddavok odvádzať," dodáva Kopecký.

Rozdiel oproti sociálnemu poisteniu je však v tom, že vďaka ročnému zúčtovaniu preddavkov sa živnostníkovi - zamestnancovi preplatené zdravotné poistné po roku vráti. "Kumulácia jeho príjmov a odvedených preddavkov z oboch pracovných činností sa realizuje pri ročnom zúčtovaní," uzatvára Kopecký.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:06