Šéf ÚRSO Ľubomír Jahnátek odklepol zvýšenie cien pre niekoľko spoločností.Peter Mayer
StoryEditor

Jahnátek ohlásil novú regulačnú politiku. Chystá zmeny

22.03.2019, 23:00
Šéf ÚRSO v parlamente vysvetľoval kauzy svojho predchodcu Jozefa Holjenčíka. Avizoval, že v regulačnom úrade pripravujú zmeny.

Energetická chudoba, nová regulácia elektriny, plynu či tepla, úprava metodík, ale i zvýhodnené poplatky pre sezónne využívané bývanie.

To sú témy, ktoré majú byť súčasťou novej regulačnej politiky od roku 2022. Po rokovaní hospodárskeho výboru o tom informoval šéf regulačného úradu Ľubomír Jahnátek.

Poslanci ho do parlamentu predvolali kvôli zisteniam Najvyššieho kontrolného úradu o závažných problémoch v cenotvorbe v roku 2017, ktoré stáli vtedajšieho predsedu Jozefa Holjenčíka funkciu.

Tím expertov aj zástupcovia z praxe

Slovensko sa má riadiť novou regulačnou politikou až o tri roky, proces prípravy však začal už teraz.

Jahnátek to vyhlásil po rokovaní Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti s tým, že sa formovaniu novej filozofie už venuje tím odborníkov a plánuje osloviť aj ďalšie subjekty, ktoré by do procesu mohli vstupovať.

Hlavnými témami novej politiky majú byť energetická chudoba, regulácia jednotlivých komodít, úprava niektorých metodík či tarifa pre príležitostne alebo sezónne využívané bývanie, keď je odber energie nulový alebo minimálny.

Námety si najprv musíme prerátať, vnútorne sa rozhodnúť a potom ísť von s tým, či vôbec pôjdeme touto cestou,“ uviedol Jahnátek.

Podľa Jozefa Badidu, analytika portálu energieprevas.sk, je pre korektnú reguláciu cien energií rozhodujúca hlavne správna identifikácia majetku využívaného pri prenose či distribúcii elektriny a plynu a jeho hodnota.

Preto by sa URSO mohlo zamyslieť nad prípravou jednotnej metodológie oceňovania tohto majetku a zároveň nad vykonaním dôslednej kontroly oprávnenosti jeho využívania. Jednoducho je potrebné odstrániť pochybnosti prípadného zneužívania, ktoré samozrejme zvyšuje ceny energie,“ zhodnotil analytik.

Člen výboru z radov opozície Karol Galek však iniciatívu zatiaľ vníma skepticky. Ako problém vidí, že má novú politiku pod palcom politický nominant. Preto chce najskôr počkať na konkrétnejšie informácie. „Bude to skôr odrážať nie záujmy spotrebiteľov, ale možno záujmy štátu,“ dodal s tým, že štát do cien energií už premietol veľké množstvo vlastných najmä politických rozhodnutí, namiesto toho, aby za ne prevzal zodpovednosť.

Osem nápravných opatrení pre kontrolórov

Hlavným dôvodom, prečo však predseda regulačného úradu vo štvrtok navštívil parlament, boli zistenia kontrolórov, ktoré odhalili závažné pochybenia v cenotvorbe. Problematickým bol predovšetkým postup ÚRSO, ktorý viedol v roku 2017 k zvýšeniu cien pre časť odberateľov elektriny, a následne vrátenie týchto cien na úroveň roku 2016.

Z vyhlášky URSO vyplýva, že na určenie ceny za distribúciu elektriny sa stále využíva hodnota majetku distribučných spoločností z roku 2005. Navyše kontrolná činnosť URSO z 2016, ktorá mala tieto hodnoty aktualizovať a prispieť k zníženiu cien elektriny, bola Najvyšším kontrolným úradom spochybnená.  Ide o premárnenú šancu a minutých 1,7 mil. eur bez hmatateľného výsledku," priblížil problém Badida. 

„Zistenia NKÚ potvrdzujú, že sme od férovej regulácie na míle vzdialení. Vyzývam preto predsedu regulačného úradu Ľubomíra Jahnátka, aby nám poskytol informácie o zrealizovaných nápravných opatreniach. Tento bod zaradím aj na najbližšie rokovanie hospodárskeho výboru NR SR, kam pána predsedu Jahnátka aj pozvem,“ vyhlásila vo februári predsedníčka Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová.

Jahnátek preto vo štvrtok výboru predstavil osem nápravných opatrení týkajúcich sa procesu verejného obstarávania či rizikovej analýzy pri podpise hospodárskych zmlúv.

Aby sa eliminoval individualistický prístup k užívaniu verejných prostriedkov a išlo sa postupom, ktorý definuje legislatíva SR, a najmä, aby na úrovni úradu boli všetky procesy, ktoré kritizoval NKÚ, spriehľadnené, transparentné,“ zdôraznil Jahnátek význam opatrení.


Prípadom sa zaoberá aj polícia

Pred výborom hovoril aj o vnútornom audite, verejnej prezentácii zmien v cenových rozhodnutiach či o podaní trestného oznámenia v decembri 2018 za nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami. Oznámenie vyšetruje bratislavská krajská polícia, informoval.

Najvyšší kontrolný úrad HN informoval, že o splnení opatrení prijatých na základe kontroly ich má regulátor informovať do konca marca. Následne budú overovať ich účinnosť.

„Všetky informácie a zistenia z kontroly a výsledný protokol z kontroly ÚRSO odovzdal predseda NKÚ SR Karol Mitrík prezídiu policajného zboru, aby si týmito informáciami zaoberali a vyhodnotili ich, pretože podľa názoru NKÚ viaceré skutky nasvedčujú spáchaniu trestného činu,“ problížil pre HN hovorca kontrolného úradu Marek Papajčík.

Galek zapojenie orgánov činných v trestnom konaní uvítal. ÚRSO podľa neho totiž pristúpil k odstraňovaniu zistení NKÚ iba v rámci toho, čo mu bolo predpísané, odstránil čiastkovo nedostatky z minulosti.

Nerieši to, že pokiaľ my by sme mali poznať reálne ceny energií, reálne náklady, ktoré si uplatňujú distribučné spoločnosti v cenách energií, že tieto by mali klesnúť,“ uzavrel Galek.

01 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 04 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 05 - Modified: 2024-03-20 10:35:26 - Feat.: - Title: Viac kompetencií pre Holjenčíka. Vláda odsúhlasila zmeny v energetických zákonoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:25