StoryEditor

Minister chce lacnejšie diaľnice

20.10.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Stanovenie maximálnych cien pri stavbe diaľnic, výstavba terminálu na bratislavskom letisku a podpora železníc patria medzi hlavné priority rezortu dopravy na ďalšie štyri roky.
Ministerstvo chce znížiť cenu výstavby diaľnic a rýchlostných ciest minimálne o desať percent. "Budeme musieť pripraviť mechanizmy a mantinely tak, aby sa to podarilo. Treba zároveň zadefinovať aj maximálne ceny úsekov," predstavil jednu z vízií rezortu jeho šéf Ľubomír Vážny. Podľa neho je maximálna cena taká, za akú chce štát daný úsek "kúpiť". Ak sa stavebník do tohto limitu podľa neho nezmestí, tak nesplní súťažné podmienky.
Ministerstvo uvažuje aj o stavbe tretieho diaľničného pruhu medzi Bratislavou a Trnavou. Zhruba do dvoch mesiacov by mala byť známa štúdia zaoberajúca sa touto otázkou. Podľa Vážneho je tretí pruh na tomto úseku veľmi potrebný. Do úvahy pritom podľa neho prichádzajú dva varianty, a to buď pribetónovanie časti cesty a jej premaľovanie alebo búranie nadjazdov a pilierov nadjazdov, aby sa vozovka rozšírila.
Menej ambiciózne sú plány s bratislavským letiskom. Počet cestujúcich nebude v nasledujúcich rokoch rásť tak rapídne, ako v poslednom období, myslí si Vážny. Ročný strop odhaduje na zhruba šesť miliónov cestujúcich. Bratislavské letisko bude podľa ministra vždy len mestským letiskom, ktorého maximálna kapacita je zhruba osem miliónov ľudí. Za absolútnu prioritu v investičných potrebách letiska považuje minister nový terminál.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:41