Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská chce počty lekárov zvýšiť vďaka väčším počtom študentov na lekárskych fakultách.TASR
StoryEditor

Zdravotníctvu chýbajú peniaze. Kalavská verí, že rezort financií nenechá nemocnice padnúť

27.03.2019, 16:16
Autor:
TASRTASR
Na chýbajúce peniaze upozornila aj Asociácia nemocníc Slovenska (ANS).

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) verí, že Ministerstvo financií (MF) SR nenechá slovenské nemocnice padnúť. Oba rezorty aktuálne rokujú o potrebe dofinancovania slovenského zdravotníctva. Šéfka rezortu zdravotníctva to potvrdila pre TASR.

"Avizovala som, že rokujeme s ministerstvom financií v oblasti dofinancovania zdravotníctva. Rozpočet na rok 2019 nepočítal s rekreačnými poukazmi, na ktoré zamestnanci v našich zdravotníckych zariadeniach majú nárok. Sú im poskytnuté, avšak musíme dofinancovať náš rezort," uviedla.

Podľa Kalavskej poukazy veľkým problémom nie sú. Rekreačné poukazy, na ktoré má veľká časť zdravotníckych pracovníkov nárok od januára, v súčasnosti nemocnica vyplatí podľa ministerky na vrub iných výdavkov. Oba rezorty o presnej sume ešte diskutujú.

Na chýbajúce peniaze upozornila aj Asociácia nemocníc Slovenska (ANS). "Výsledkom všetkých predchádzajúcich rokovaní ANS so zdravotnými poisťovňami o zohľadnení finančných požiadaviek na pokrytie zákonných nárokov na rok 2019 pre nemocnice združené v ANS je, že napriek skutočnosti, že máme rôzne typy ponúk, ako vykryť sociálny balíček a rekreačné poukazy, ostáva nedoriešený spoločný menovateľ, a to je potreba dofinancovania rezortu," informoval o tom riaditeľ Kancelárie ANS Miroslav Valaštík.

Ako dodal, asociácia sa rozhodla zvolať mimoriadne zhromaždenie svojich členov, kde sa dohodnú na ďalšom postupe. O zdrojoch na rekreačné poukazy bude asociácia ešte so zdravotnou poisťovňou Dôvera rokovať.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zatiaľ nemá zdroje na krytie sociálneho balíčka a ani rekreačných poukazov. ANS považuje za mimoriadne znepokojivé, že vedenie rezortu, ktoré bolo pri tvorbe štátneho rozpočtu a pod ktoré patrí VšZP, túto situáciu nerieši. Dôrazne a opakovane upozorňujeme na to, že súčasnej personálnej kríze v zdravotníctve hrozí jej ďalšie prehĺbenie, ak 75 nemocníc združených v ANS nebude mať zamestnancom z čoho vyplácať ich zákonné nároky, a to napriek prísľubom ministerky zdravotníctva, zástupcov MF SR a ďalších," uzavrel Valaštík.

01 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 02 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky 03 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Roboty operujú v Banskej Bystrici, Martine aj Bratislave, no nemusia byť všade, hovorí pre HN detský chirurg 05 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 11:10