TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Nový minister financií? Bude ním zrejme Imrecze

28.03.2019, 05:02
Autor:
chocho
Doterajšieho financmajstra Petra Kažimíra by mal vo funkcii nahradiť bývalý šéf Finančnej správy.

Novým ministrom financií by sa s veľkou pravdepodobnosťou podľa informácií HN mal stať bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze. Rezort financií podľa Koaličnej zmluvy patrí strane Smer.

Nahradil by doterajšieho financmajstra Petra Kažimíra, ktorého prezident Andrej Kiska vymenoval do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska, ujme sa jej od 1. júna tohto roka.

Predseda Smeru Robert Fico nepotvrdil, že novým ministrom financií bude Imrecze. O nominácii rozhodne stranícke predsedníctvo, povedal šéf najsilnejšej vládnej strany.

Rozsiahla elektronizácia

Imrecze z postu šéfa Finančnej správy odstúpil pre kauzu colných podvodov, na ktorú upozornil Úrad pre boj s podvodmi. Svoju rezignáciu odôvodnil snahou ochrániť zamestnancov úradu, ktorí boli pri kauze podľa neho zaťahovaní do politického súboja.

Už v septembri 2018, keď z Finančnej správy odchádzal, sa špekulovalo o tom, že by mal nahradiť Kažimíra, ktorý sa stane guvernérom.

Pod Imreczeho vedením prešla daňová časť Finančnej správy rozsiahlou elektronizáciou, nový informačný systém finančnej správy ISFS-SD nahradil zastaraný systém, ktorý fungoval ešte od 90. rokov minulého storočia. Úspešný výber daní a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol podľa Finančnej správy v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,5 miliardy eur.

Kritika kvôli Bašternákovi

Kritizovaný bol za to, že neriešil kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je v súčasnosti odsúdený za daňové podvody, či za stretnutia s oligarchom Miroslavom Výbohom.

Má skúsenosti zo súkromnej sféry, keď pracoval ako výkonný riaditeľ divízie predaja v T-Mobile Slovensko či v Oracle Slovakia. Bol tiež generálnym riaditeľom softvérovej firmy SAP Slovensko. Vyštudoval tiež Ekonomickú univerzitu. Nie je členom strany Smer.

01 - Modified: 2024-03-22 10:27:18 - Feat.: - Title: Elektrické bicykle budú musieť spomaliť. Inak ich čaká povinná poistka, rozhodla vláda 02 - Modified: 2023-12-05 16:45:00 - Feat.: - Title: Bankári varujú pred novým odvodom. Jeho výsledkom môžu byť vyššie úroky na hypotékach 03 - Modified: 2023-11-16 22:45:57 - Feat.: - Title: Nemecký minister financií aj po rozhodnutí ústavného súdu vylučuje zvýšenie daní, miliardy nemôže využiť 04 - Modified: 2023-11-14 16:00:18 - Feat.: - Title: Financmajster prekvapivo hľadá v štátnej kase až dve miliardy eur. Avizuje veľké zvyšovanie daní 05 - Modified: 2023-11-02 16:17:14 - Feat.: - Title: Minister Kamenický: Snažíme sa zostaviť rozpočet do konca roka, nechcem provizórium
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:38