StoryEditor

Poslanci schválili zastropovanie dôchodkov, aj s hlasmi ĽSNS a Sme rodina

28.03.2019, 10:16
Za hlasovali všetci poslanci Smeru, SNS a ĽSNS, traja poslanci Mosta, siedmi zo Sme rodina a piati nezaradení.

Poslanci rozhodli o zmene Ústavy, ktorá bude po novom obsahovať aj to, že do dôchodku pôjdeme najneskôr v 64 rokoch.

Po niekoľkonásobnom presúvaní hlasovania sa tak Smeru podarilo získať potrebnú podporu pre ich návrh, ktorý okrem zastropovania veku odchodu do dôchodku obsahuje aj to, že pri ženách sa bude zohľadňovať počet detí, ktoré vychovali.

Zákon však prešiel iba veľmi tesne a podporilo ho 91 poslancov. Na to, aby mohla byť zmenená Ústava, je pritom potrebných 90 hlasov. Okrem Smeru a SNS za návrh zahlasovali aj všetci poslanci ĽSNS ako aj Sme rodina a piati nezaradení poslanci. Na to, aby zákon prešiel, však Smeru ešte stále chýbali dva hlasy.

​Tie im nakoniec zabezpečila strana Most, a to napriek tomu, že sa pôvodne vyjadrila, že návrh nepodporí. Za nakoniec hlasovali traja z tohto poslaneckého klubu a to Péter Vörös, Elemér Jakab a Ladislav Balódi.

Toto rozhodnutie zásadným spôsobom ovplyvní udržateľnosť verejných financií, na čo už dlho upozorňovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

"Strop na dôchodkový vek pri v súčasnosti dostupných informáciách by bez prijatia opatrení viedol k zvýšeniu dlhu o 138 miliárd eur v dnešných cenách. Je to suma, ktorá výrazným spôsobom vplýva na zhoršenie dlhodobej udržateľnosti verejných financií," uviedol v blogu jej predseda Ivan Šramko.

Budúce vlády tak budú stáť pred ťažkým rozhodnutím: buď budú musieť znížiť celkové výšky dôchodkov alebo budú musieť pristúpiť k zvyšovaniu odvodov. V hre sú aj iné možnosti, na ktoré v minulosti upozornil aj predseda odborového zväzu KOVO Emil Machyna, ktorý zastropovanie podporoval.

"Je to otázka nastavenia priorít. Znížili sa dane a daňové licencie, to je 420 miliónov za rok. Za desať rokov 4,2 miliardy. Nie je problém pokryť dôchodky, len treba povedať, akým spôsobom to naplniť," vysvetlil.

Po novom tak pôjdeme do dôchodku najneskôr v 64 rokoch, v prípade žien to bude možné aj skôr. O koľko presne, však zatiaľ známe nie je, keďže zákon to presne neurčuje.

"Za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu, každý kto vychoval dieťa má právo na primerané zníženie maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe," píše sa v návrhu.

01 - Modified: 2022-01-15 14:48:16 - Feat.: - Title: Heger v otázke referenda o predčasných voľbách klamal. Vláda sa bojí vôle ľudu, odkazuje strana Hlas 02 - Modified: 2021-12-16 11:57:27 - Feat.: - Title: Limit sa zruší úplne. Kedy sa dostanete do penzie práve vy? 03 - Modified: 2021-07-12 13:01:05 - Feat.: - Title: Verím, že si Kollár pri téme zmeny ústavy nepostaví hlavu, vyhlásil Heger 04 - Modified: 2021-07-09 12:47:39 - Feat.: - Title: Sulík: Nepovažujem za správne narýchlo a chaoticky meniť základný zákon štátu 05 - Modified: 2021-03-24 12:45:48 - Feat.: - Title: S babrákmi, ktorí zvládnu pokaziť aj pád vlastnej vlády, Ústava nepočítala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:40