StoryEditor

Bratislavský bikesharing predstavil nový cenník. Ľudí pobúrila cena za jeden deň

29.03.2019, 15:01
Autor:
TASRTASRpebpeb
Užívatelia si v novej cyklistickej sezóne budú môcť vybrať z troch základných programov.

Služba zdieľaných bicyklov, bikesharing, v Bratislave vstupuje do novej sezóny. Jeho prevádzkovatelia tvrdia, že odstránili problémy z minuloročnej testovacej prevádzky a sľubujú väčší počet bicyklov i spustenie mobilnej aplikácie. Zároveň predstavili nový cenník.

Ponuka platná od začiatku apríla zahŕňa programy pre dlhodobé aj krátkodobé využitie služby, a rovnako myslí aj na študentov, mladých ľudí i učiteľov. 

Užívatelia si v novej cyklistickej sezóne budú môcť vybrať z troch základných programov, a to podľa miery využívania bikesharingu. "Nový cenník odráža to, čo sa predpokladalo už od začiatku, a síce, že po úvodnej testovacej fáze, počas ktorej sa dalo bicyklovať len za jedno euro, sa poplatky za využívanie služby dostanú na úroveň zodpovedajúcej hodnote tejto služby," vysvetľujú prevádzkovatelia.

Štandardný ročný lístok bude stáť 29,40 eur, mesačný 9 eur a denný lístok 6 eur. Práve cena požičania bicykla za jeden deň vyvolala najväčšiu vlnu kritiky na facebookovskej stránke Slovnaft BAjk. Viacerým diskutujúcim sa cena zdala príliš vysoká a niektorí zas dávali príklad nižšie ceny z európskych metropol.

"Ak sa bavíme o alternatívnej doprave a chceme, aby ľudia namiesto auta/MHD využívali bicykel, tak sa bavíme o dlhodobom používaní. A teda pre človeka, ktorý je odhodlaný využívať alternatívnu formu dopravy, nie je denný program relevantný," reagoval Slovnaft BAjk na jeden z kritických príspevkov. Ľudí teda chcú k alternatívnej doprave motivovať dlhodobým ročným programom.

Registrovalo sa 41 tisíc užívateľov

Bikesharing sa podľa nich stal obľúbenou doplňujúcou formou prepravy k verejnej alebo individuálnej doprave v Bratislave. Do systému sa od začiatku služby v septembri 2018 registrovalo viac než 41 tisíc užívateľov, ktorí spolu spravili viac ako 220 tisíc jázd.

„Už pri spustení služby sa vytvorila komunita užívateľov, ktorá nám pomáhala s vytipovaním bicyklov a staníc s poruchami a aktívne prichádzala s nápadmi na vylepšenie služby," spresnili prevádzkovatelia.

Novinky v novej sezóne

Aj vďaka podnetom verejnosti zjednodušili zamykací systém na bicykli, upravili komunikáciu na displeji bicykla, sprehľadnili zobrazovanie počtu bicyklov na webe a rozšírili kompetencie infolinky.

Taktiež posilnili smart zámok a zvýšili jeho spoľahlivosť, nasadili sedačky pre vyššie osoby a zjednodušili orientáciu užívateľa v rámci jeho online profilu.

Mobilná aplikácia

"V druhej polovici apríla bude užívateľom k dispozícii aj mobilná aplikácia. Už začiatkom marca sa začalo aj s postupným zvyšovaním počtu bicyklov v uliciach Bratislavy. K dispozícii ich vtedy bolo 250 a ich počet sa naďalej zvyšuje. V priebehu apríla bude k dispozícii flotila s približne 400 bicyklami," spresnili.

Očakáva sa, že najvyšší počet bicyklov bude v letných mesiacoch. V jarných mesiacoch pribudnú aj nové dokovacie stanice v bratislavských mestských častiach Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka, v ktorých systém momentálne funguje. Prevádzkovatelia bikesharingu deklarujú, že sa podarilo znížiť chybovosť pri zobrazovaní dostupných bicyklov.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:08