TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Prokurátor zamietol sťažnosť voči obvineniu exposlankyne Smeru Roškovej

01.04.2019, 13:53
Autor:
TASRTASR
Firma Ľubice Roškovej mala podľa medializovaných informácií poberať agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje.

Sťažnosť exposlankyne Smeru-SD Ľubice Roškovej voči obvineniu prokurátor zamietol. Rošková čelí obvineniu zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a prečinu subvenčného podvodu. Vyšetrovanie naďalej pokračuje.

"Sťažnosť proti uzneseniu vyšetrovateľa o vznesení obvinenia prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zamietol ako nedôvodnú," povedala pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Prezídium Policajného zboru o súčasnom priebehu vyšetrovania nechcelo hovoriť. "Vzhľadom na štádium trestného konania nie je možné vo veci poskytovať žiadne bližšie informácie," uviedol hovorca prezídia Michal Slivka.

Doplnil, že rozhodovanie o sťažnosti bolo v kompetencii prokuratúry, konkrétne ÚŠP.

Vo februári Slivka ozrejmil, že v tomto prípade vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky obvinil koncom minulého roka dve právnické a jednu fyzickú osobu.

Sporné agrodotácie

Firma exposlankyne Agro Porúbka mala podľa medializovaných informácií poberať agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje.

Na základe podozrení v médiách skontrolovala Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti a identifikovala konkrétne plochy.

Výskumný ústav zlyhal

Pri analýze zistila, že Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy zlyhal pri aktualizácii plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

Pri kontrole sa ukázalo, že spomínaná firma žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska.

Trestné oznámenie na generálnu prokuratúru podalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a PPA.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal Národnej kriminálnej agentúre pokyn na vyšetrenie prípadu poskytovania agrodotácií spoločnosti Agro Porúbka v apríli minulého roka.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne 03 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 04 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 05 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:49