Reuters
StoryEditor

Brusel začal s hĺbkovým prešetrovaním Slovenska. Dôvodom je odvod pre reťazce

02.04.2019, 11:51
Autor:
tbatba
Európska komisia má obavy, že v dôsledku určitých výnimiek dochádza k selektívnemu zvýhodňovaniu istých maloobchodníkov oproti ich konkurentom.

Odvod pre reťazce z dielne SNS Brusel pozastavil. Európska Komisia totiž vydala predbežné opatrenie a pozastavila účinnosť zákona.

Zároveň dnes začala na Slovensku s hĺbkovým prešetrovaním, ktoré sa týka platby odvodu zo strany potravinárskeho maloobchodného sektora. 

Obavy zo selektívneho zvýhodňovania

Má obavy, že v dôsledku určitých výnimiek týkajúcich sa úhrady tohto odvodu dochádza k selektívnemu zvýhodňovaniu istých maloobchodníkov oproti ich konkurentom, čo je v rozpore s pravidlami EÚ v oblasti štátnej pomoci, píše sa v tlačovej správe Európskej komisie. 

Prešetrovanie sa týka odvodovej povinnosti, ktorú Slovensko zaviedlo koncom vlaňajška a ktorá sa vzťahuje na tu pôsobiacich maloobchodných predajcov potravín. Zákon
o odvode nadobudol účinnosť 1. januára 2019, pričom prvá úhrada odvodu má byť splatná ku koncu apríla 2019.

Komisia dnes Slovensko zároveň oficiálne požiadala, aby pozastavilo uplatňovanie predmetného opatrenia, až kým Komisia neuzavrie svoje posúdenie podľa pravidiel EÚ v oblasti štátnej pomoci.

​Brusel argumentuje selektívnym zvýhodňovaním podnikov, ktoré sú od predmetného odvodu oslobodené, a preto ide o štátnu pomoc v zmysle pravidiel EÚ.

"Komisiu okrem toho znepokojuje skutočnosť, že dané opatrenie môže mať negatívny vplyv na spotrebiteľov, a to najmä v podobe zvýšenia cien alebo zníženia spotrebiteľského výberu na slovenskom maloobchodnom trhu," píše sa v stanovisku Komisie.  

Európska komisia ďalej dodáva, že Slovensko doteraz nepreukázalo, prečo sa podniky oslobodené od tohto odvodu nachádzajú v inej situácii ako podniky, ktoré ho hradiť majú.

Neštandardné opatrenie 

Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej ide o neštandardné opatrenie, ktoré bolo aplikované v histórii EÚ menej ako desaťkrát. 

"Budem takéto správanie veľmi striktne namietať a požiadame EK, aby začala vyšetrovanie, ktorí úradníci rozhodovali a s akými lobistami sa stretávali. Tieto informácie následne zverejníme," povedala ministerka.

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:22