StoryEditor

Danko rázne reaguje na stopku jeho odvodu: Zruším ho a potom sa budem smiať

02.04.2019, 14:55
Autor:
lmlm
Šéf parlamentu pripraví zákon, ktorým zruší osobitný odvod pre reťazce.

Šéf SNS Andej Danko pripraví návrh zákona na zrušenie osobitného odvodu pre reťazce, ktorý pochádza práve z dielne národniarov a on sám ho presadzoval. Dôvodom tohto kroku je stopka, ktorú Európska komisia odvodu vystavila.

"V nasledujúcich minútach pripravím návrh zákona na zrušenie tohto odvodu. Ešte som to nepovedal predsedovi vlády a ani koaličným partnerom. Urobím to preto, aby som sa mohol od zajtra smiať nad tým, či ceny budú klesať," vyhlásil Danko.

"Nebudem hlavou rozbíjať múr"

Šéf SNS dodal, že "nebude zomierať o 40 rokov s tým", že kvôli nemu sa zvýšili ceny potravín. „Ja nebudem hlavou rozbíjať múr, rozhodol som sa, odvod zrušíme, od zajtra si sledujte ceny občania a keď budete znovu veriť SNS a Dankovi, že ich treba zdaniť, lebo vám nedávajú peniaze na kultúru a na šport a dáte mi podporu, ten odvod zavediem ľahko zajtra znovu," tvrdí Danko.

Skonštatoval, že už sa nemieni hádať s koaličnými partnermi či ministrom financií. "Odvod nebude a tešte sa, že ceny budú klesať," reaguje predseda parlamentu.

Danko sa v najbližších hodinách stretne s premiérom Petrom Pellegrinim, kde mu oznámi svoj krok. "Budem sa tešiť, ak si budú reťazce plniť všetko, čo majú. Ale prosím vás, dajte mi hlas a podporu vo voľbách, ak vám budú ceny znovu rásť. Je to moje definitívne rozhodnutie a nebudem sa tu donekonečna s každým hádať," hovorí Danko. 

Danko bude vyvíjať tlak

Podľa jeho slov Bruselu prekáža v zákone to, že sa rovnako nezdaňuje aj slovenský obchodný reťazec. Zmeniť by sa to podľa neho dalo jednou vetou, novelu zákona však nespraví. "Neurobím to aj preto, že si ctím slovenských predajcov a že práve ich chcem chrániť," dodal.

​Šéf SNS si zároveň myslí, že štát musí reťazce prísnejšie kontrolovať. "Som presvedčený, že štát musí oveľa prísnejšie kontrolovať ich položky v účtovníctve," zdôraznil. Ako dodal, zo znižovania dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny neustúpi a bude v tomto smere vyvíjať tlak.

Európska komisia v utorok vydala predbežné opatrenie na pozastavenie zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov na Slovensku.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:09