StoryEditor

Slamky či tyčinky do uší. Týchto deväť plastových výrobkov Slovensko definitívne zakáže

05.04.2019, 10:37
Podľa analytikov z envirorezortu sa do našej krajiny ročne dovezie 14-tisíc ton neobalových plastových výrobkov.

Protiplastové opatrenie. Taký je názov novej legislatívy, ktorú dnes predstavil minister životného prostredia László Sólymos. A ktorá na Slovensku začne platiť už o necelé dva roky.

Presný dátum, od ktorého si budú musieť slovenskí zákazníci miesto plastových výrobkov hľadať rôzne alternatívy, je 1. január 2021.

Tisícky ton plastu

„Som presvedčený, že v boji proti odpadom sa Slovensko už musí vymaniť z pozície večného dobiehania európskych krajín. A dvojnásobne to platí pri plastoch. Preto som rád, že sa nám v rámci nášho regiónu darí byť lídrami zmien k lepšiemu,“ vyhlásil minister Sólymos.

Podľa analytikov z envirorezortu sa do našej krajiny ročne dovezie 14-tisíc ton neobalových plastových výrobkov. Významnú časť z tohto objemu predstavujú práve plastové slamky, taniere, príbory a ďalšie produkty.

„Protiplastové opatrenie sme zapracovali do novely zákona o odpadoch. Legislatíva prešla interným pripomienkovým konaním a v najbližších dňoch vstúpi do medzirezortného pripomienkové konanie. Ak bude postup tak ako sme ho nastavili v rámci harmonogramu, tak novela sa dostane na vládu na jeseň tohto roku, pretože materiál predtým musí prejsť vnútrokomunitárnym pripomienkovým konaním, teda na úrovni Európskej únie,“ doplnil Peter Šimurka, riaditeľ odboru odpadového hospodárstva a integrovanej prevencie rezortu.

Hľadá sa náhrada

Podľa ministerstva je jednoduché nahradiť plastové výrobky ekologickejšími alternatívami – napríklad výrobkami z papiera či tými na viacnásobné použitie. Fakt, že opatrenie začne platiť až v roku 2021 by mal zaručiť to, že výrobcovia aj obchodníci sa na platnosť opatrenia stihnú pripraviť.

Rezort životného prostredia na piatkovej tlačovke informoval o tom, že v boji proti plastom urobil viacero krokov. Spoplatnenie ľahkých plastových tašiek či pripravované zálohovanie PET fliaš a plechoviek sú niektorými z nich. Slovensko sa po spustení zálohovania PET fliaš stane prvou krajinou v strednej Európe, ktorá ho vyskúša. Zákon o zálohovaní už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním. Zálohovanie týchto nápojových obalov by sa mohlo stať realitou v roku 2022.

Ďalším krokom, ktorý sa ministerstvo chystá podniknúť v dohľadnej dobe je vytvorenie metodiky podpory pre bezobalové obchody na Slovensku a spoplatniť už všetky druhy plastových tašiek. Metodika by mala byť súčasťou Programu predchádzania odpadu, ktorú rezort životného prostredia presadil na vláde.

Protiplastové opatrenie sa dotkne nasledovných výrobkov:

  • jednorazové plastové taniere
  • jednorazové plastové príbory
  • miešadlá na nápoje
  • slamky
  • paličky od balónov
  • vatové tyčinky do uší
  • nádoby na potraviny vyrobené z expandovaného polystyrénu
  • nápojové obaly vyrobené z expandovaného polystyrénu
  • poháre na nápoje vyrobené z expandovaného polystyrénu

01 - Modified: 2024-04-12 09:00:53 - Feat.: - Title: Opozícia žiada mimoriadny výbor k letu vrtuľníkom štátneho tajomníka Filipa Kuffu 02 - Modified: 2024-03-22 09:06:17 - Feat.: - Title: Slovensko má v budovaní vodárenskej infraštruktúry obrovský investičný dlh, tvrdí Taraba 03 - Modified: 2024-03-18 15:07:18 - Feat.: - Title: Tarabov rezort sa pre situáciu s medveďmi dohodne s niektorými užívateľmi poľovných revírov 04 - Modified: 2024-03-04 11:44:12 - Feat.: - Title: Aktivisti vyliezli na budovu envirorezortu. Na protest premenovali názov Tarabovho ministerstva 05 - Modified: 2024-02-10 12:47:38 - Feat.: - Title: Envirorezort pri návrhu novely zákona o EIA obmedzuje práva občanov, kritizujú progresívci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:00