StoryEditor

Zdraženie alkoholu otvára priestor pre špekulácie

Januárové zvýšenie dane z liehu otvára obchodníkom možnosť nadštandardného zárobku. Môžu za starú, nižšiu cenu rýchlo nakúpiť zásobu alkoholu, ktorý potom, po Novom roku, predajú drahšie.
Januárové zvýšenie dane z liehu otvára obchodníkom možnosť nadštandardného zárobku. Môžu za starú, nižšiu cenu rýchlo nakúpiť zásobu alkoholu, ktorý potom, po Novom roku, predajú drahšie. Výsledkom bude podľa liehovarníkov neprimeraný zisk. Obchodníci však takéto názory odmietajú. Veľké reťazce tvrdia, že kvôli budúcoročnému zvýšeniu spotrebnej dane sa zatiaľ alkoholom výraznejšie nepredzásobili.
Pálenice idú naplno
Predzásobovanie obchodov liehovinami je podľa tajomníka Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Júliusa Forsthoffera stratégiou obchodníkov. "Dá sa to posudzovať aj ako špekulácia," upozorňuje Forsthoffer, podľa ktorého obchody na rozdiele medzi starou a novou cenou dosiahnu neprimeraný zisk.
Kvôli pokrytiu požiadaviek obchodu pracujú teraz slovenské pálenice na plný výkon. Liehovarníci hovoria, že tým samy seba vedome poškodzujú. "V januári a vo februári nebudeme mať do čoho pichnúť. Naše pálenice budú stáť," tvrdí Forsthoffer. Kvôli predzásobeniu nebudú mať podľa neho obchody o nový tovar záujem. No ak nechcú pripustiť, aby sa obchodníci zásobili liehovinami zo zahraničia, nemajú liehovary iné východisko.
Všetci ceny nezvýšia
Obchodníci sa netaja, že zvýšenie spotrebnej dane z liehu alkohol predraží. Nie je však isté, či budú liehoviny preceňovať liehoviny hneď od januára, alebo až o niekoľko mesiacov, keď sa im minú staré zásoby z tohto roka. Tvrdia, že budúcoročné zvýšenie spotrebnej dane zatiaľ nepremietli do výrazného predzásobenia.
Spotrebné družstvo COOP Jednota Bratislava neobjednalo od dodávateľov alkohol vo väčšej miere ako inokedy pred vianočným obdobím. Generálny riaditeľ sekcie obchodu COOP Jednota Vladimír Švarc odhaduje, že kvôli zásobám sa cena liehovín môže v ich predajniach udržať na terajšej úrovni ešte dva až tri mesiace.
Manažérka tovarovej divízie spoločnosti Prima Zdroj Holding Marianna Berčíková predpokladá, že obchodná sieť začiatkom roka ceny zvýši. "Keďže nevieme odhadnúť, ako dlho nám zásoby vydržia, zvýšime ich, aby sme neboli v strate," uviedla Berčíková.
Diana Stanková z marketingu spoločnosti Ahold, ktorá prevádzkuje hypermarkety Hypernova a supermarkety Albert, potvrdila, že reťazec sa hromadne liehovinami nepredzásobil. "Zástupcovia každej predajne si mohli podľa vlastnej analýzy záujmu o kúpu alkoholu určiť, či sa treba predzásobiť," dodala Stanková.
"Tým, že budú sviatky, ceny asi hneď zvyšovať nebudeme. Počkáme, kým dopredáme staré zásoby, ktoré máme," hovorí obchodný riaditeľ Billy Peter Seidner. Pripúšťa, že o obchodníci, ktorí alkohol nakúpia lacnejšie, ale zvýšia ceny pre spotrebiteľov, viac zarobia.
Liehovarníci úverujú štát?
Liter 40-percentnej liehoviny má na budúci rok zdražieť v priemere o viac ako 16 korún. Od januára sa spotrebná daň za hektoliter stopercentného liehu zvýši z 25-tisíc na 28 300 korún. Zdanenie čistého alkoholu tak presiahne najnižšiu úroveň požadovanú Európskou úniou, ktorá je 550 eur, teda 21 480 korún za hektoliter. Viac budú štátu za svoju produkciu odvádzať aj menšie, pestovateľské pálenice, pre ktoré platí znížená sadzba. Namiesto terajších 12 500 korún za hektoliter čistého liehu od januára zaplatia 14 150 korún.
Daň z liehu neodvádza obchod, ale liehovary, ktorým spôsob jej výberu robí problémy. Liehovarníci musia daň zložiť vo forme finančnej zábezpeky. "Často si kvôli tomu musia financie požičať, lebo obchod im faktúry uhradí až o dva či tri mesiace po dodaní tovaru," upozorňuje hovorca agrárno-poľnohospodárskej komory Stanislav Nemec. "Úverujeme štát," dodáva Forsthoffer.
Tento spôsob výberu daní nie je podľa hovorcu ministerstva financií Petra Papanka neobvyklý. Liehovarníci nie sú jediní, ktorí takto platia. Robí sa to aj pri minerálnych olejoch, tabaku, tabakových výrobkoch a niektorých ďalších tovaroch. Európska únia toto pravidlo akceptuje.
Na Slovensku sú tisíce tajných páleníc
Výroba a predaj legálne pripraveného liehu a liehovín v posledných rokoch stagnuje. Na budúci rok môže ešte klesnúť, lebo zvýšenie cien "tvrdého" alkoholu umožňuje čiernym výrobcom dosiahnuť vyššie zisky. Odhaduje sa, že čierny trh s liehom predstavuje 20 až 30 percent z oficiálne predaných liehovín.
Podľa informácií Colného riaditeľstva SR, od januára do konca októbra 2005 odhalili colné orgány na Slovensku 34 nelegálnych výrobní liehu. Najviac v okolí Žiliny, Banskej Bystrice a Nitry. Vlani približne tri desiatky. Za desať mesiacov tohto roka zadržali colníci 144-tisíc litrov nelegálne dovezeného liehu. Colný dlh na ňom predstavuje 28,6 milióna korún.
"Na Slovensku je nespočetne veľa domácich páleníc po garážach a pivniciach," hovorí predseda Združenia pestovateľských páleníc Jozef Beňo. Tieto pálenice, ktorých je na Slovensku asi 160, vyrábajú liehoviny z vykvaseného ovocia. Nárast spotrebnej dane a ekonomická situácia podľa neho spôsobujú, že mnohí ovocinári a záhradkári vyrábajú destiláty doma. "Tento rok klesla výroba v páleniciach v porovnaní s vlaňajškom o 27 percent. Čím bude daň z liehu vyššia, tým viac pestovateľov od nás odíde," tvrdí Beňo. Na Slovensku môže byť podľa neho 15- až 20-tisíc nelegálnych páleníc.
Viacerí producenti považujú informácie o výrobe liehu za dôverné. Mnohé podniky ho dovážajú aj kvôli produkcii celkom iného tovaru. Preto sú podľa združenia výrobcov liehu celkové štatistické údaje nepresné. Údaje združenia hovoria, že ročne sa na Slovensku vypáli z kukurice a pšenice približne 10,5 milióna litrov liehu. Približne štyri milióny litrov sa dovezú najmä z Česka a Maďarska. Z ovocia sa v malých pestovateľských páleniciach vyprodukuje ročne okolo milióna litrov. Podľa rezortu pôdohospodárstva sa v prvom štvrťroku 2005 vyrobilo na Slovensku 3,465 milióna litrov liehu, v druhom 4,2 milióna a v treťom 5 miliónov litrov.
Vladimír Turanský

Výroba liehovín na Slovensku (v mil. litroch)
  2004 2003 2002 2001 2000
Etylalkohol a iné denaturované liehoviny 7,74 7,1 9,63 7,5 6,87
Liehoviny a likéry bez ginu a borovičky 4,67 3,45 1,51 1,27 0,59
Gin a borovička 2,12 1,73 1,85 1,99 2,24
Zdroj: ŠÚ SR
01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Powell: Palestínčania potrebujú nové vedenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:48