StoryEditor

Novým ministrom financií sa po Veľkej noci stane Ladislav Kamenický

09.04.2019, 10:45
Autor:
TASRTASRchocho
Premiér Peter Pellegrini a šéf Smeru Robert Fico potvrdili, že rezort financií prevezme poslanec Ladislav Kamenický.

Novým ministrom financií sa stane aktuálny poslanec Smeru a predseda výboru pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický. Na základe vlastných informácií to ako prvý uviedol portál Aktuality.sk

Informáciu na tlačovej konferencii potvrdili premiér Peter Pellegrini a predseda Smeru Robert Fico. "V Smere sme sa dohodli, že zvolávame predsedníctvo na budúci týždeň, kde navrhnem na post ministra financií predsedu finančného výboru Ladislava Kamenického," povedal Fico.

​Expremiér tvrdí, že nový minister by mal nastúpiť do funkcie po Veľkej noci. Súčasný šéf rezortu Peter Kažimír podá demisiu vo štvrtok. Do nástupu Kamenického by mal vedenie ministerstva prebrať Peter Pellegrini, ktorý uviedol, že už má dohodu s prezidentom Andrejom Kiskom.

Fico pripomenul, že prezident nemôže odmietnuť návrh na nového ministra, ktorý premiér predloží. Dodal, že stranícke procedúry sú v jeho rukách. 

Pellegrini hovorí, že Kamenického pozná a už s nim spolupracoval. „Myslím si, že je to človek, ktorý je pripravený a po odbornej stránke zdatný prevziať takúto dôležitú pozíciu vo vláde,“," dodal predseda vlády.

„Mojím záujmom nie je stáť na čele rezortu financií dlho, to by nemalo význam, kľúčové sú teraz najbližšie dni,“ spresnil premiér s tým, že vnútri vládnej koalície sa má rokovať o novom zozname opatrení, ktoré majú byť predložené na májovú schôdzu parlamentu.

Má ísť o návrhy týkajúce sa daní, odvodov, materského, rodičovského či vianočných dôchodkov. Nový minister financií by po svojom nástupe dokončil tieto opatrenia po technickej stránke a plnohodnotne by prevzal riadenie rezortu.

Pellegrini chcel prevziať rezort

Pellegrini minulý týždeň na HNClube vyhlásil, že po Kažimírovi by chcel dočasne prebrať rezort on.

"Vzhľadom na to, aký významný tlak je dnes smerovaný na rezort financií a na naše verejné financie, si nemyslím, že by to vyjednávanie, ktoré bude nasledujúcich pár týždňov, mohol zvládnuť nový minister. Preto vám tu veľmi otvorene vyhlasujem, že ja vo štvrtok poďakujem ministrovi Kažimírovi a dočasne prevezmem osobne riadenie rezortu, pokiaľ sa nevyriešia všetky otázky nových balíčkov, nových zásahov do daňového systému a keď toto všetko bude vyriešené, potom s radosťou odovzdám rezort novému ministrovi na dovládnutie," povedal predseda vlády na diskusnom fóre Hospodárskych novín.

Ponuku prijal s rešpektom

Kamenický verí, že dostane dôveru predsedníctva Smeru a jeho nomináciu schvália. "Túto ponuku som prijal s veľkým rešpektom a ďakujem im za prejavenú dôveru," hovorí. 

"Ak budem vymenovaný prezidentom SR za ministra financií, rád predstavím verejnosti a médiám svoju víziu a vyjadrím sa aj k aktuálnemu stavu rokovaní o nových návrhoch v rámci koalície," vyhlásil Kamenický s tým, že až do vymenovania sa nebude k nominácii vyjadrovať.

Kamenický je na čele výboru pre rozpočet a financie od roku 2016, okrem toho je aj členom výboru pre európske záležitosti. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave, konkrétne ekonomiku zahraničného obchodu.

Je však málo známou tvárou Smeru, stranu nezvykne pravidelne zastupovať ani v televíznych debatách, no má blízko k predsedovi. O jeho kariére sa informácie na stránke Národnej rady hľadajú len ťažko, Kamenický patrí medzi 16 poslancov Smeru, ktorí po získaní mandátu poslanca svoj životopis nezverejnili a odmietli tak urobiť aj po žiadosti novinárov.

Meno Kamenického sa ako náhrada za Kažimíra skloňuje už dlhšie. ​​"Takúto ponuku som nedostal. Keby prišla, tak, samozrejme, by som to zvážil," priznal Kamenický ešte v novembri 2018. Ako však uviedol, cíti sa byť vhodným kandidátom.

"Som predsedom finančného výboru a zaoberal som sa financiami, niekoľkokrát som sa zúčastnil schvaľovania rozpočtu, takže kompetentný myslím, že som," zhodnotil vlani svoje pôsobenie.

Opozícia očakáva výsledky

Na meno nového šéfa rezortu financií reagovali opoziční aj koaliční politici. "Očakávam od nového ministra financií Ladislava Kamenického v čo najkratšej dobe výsledky. Najmä rázne konanie konkrétne vo finančnej správe Slovenskej republiky," hovorí Jozef Rajtár zo strany Sloboda a Solidarita.  

Peter Kresák z Mosta-Híd drží novému ministrovi palce. "Poznám ho z Národnej rady a z finančného výboru. Myslím si, že to je aj ľudsky aj odborne veľmi dobre pripravený človek. Ja osobne oceňujem tú jeho ľudskú stránku," dodal koaličný poslanec.

„Ak pán Kamenický ešte prejde vnútornými procesmi strany Smer-SD, tak ako nový minister financií nebude mať ľahkú úlohu, lebo bude ministrom len niekoľko mesiacov a bude pre neho ako dlhoročného člena Smeru ťažké udržať si vo funkcii nevyhnutný odstup od straníckych a populistických chúťok prejesť rozpočet,“ tvrdí tieňový minister financií za OĽaNO Eduard Heger.  

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-08 13:31:59 - Feat.: - Title: Fico chce veľké škrty zamestnancov na ministerstvách, hovorí o 30-percentnom reze. Nereálne, odkazuje odborník 05 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:19