StoryEditor

Mostu prekáža postup Smeru pri Kamenickom, od Ficovej strany čakal iný prístup

09.04.2019, 15:25
Autor:
TASRTASR
Koaličná strana Most-Híd reagovala na nomináciu Ladislava Kamenického na post ministra financií.

Strana Most-Híd rešpektuje rozhodnutie vedenia Smeru-SD nominovať za ministra financií Ladislava Kamenického. Šéfa parlamentného finančného výboru Most-Híd považuje za odborníka.

Od koaličného partnera však strana očakávala, že sa meno nového ministra dozvie od neho, a nie z médií. Most-Híd to uviedol v reakcii na vyhlásenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica a premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Meno sa dozvedeli z médií

"Nominácie patria do portfólia tej danej strany, ktorej ten konkrétny post patrí. Rozhodnutie vedenia strany Smer-SD rešpektujeme, pána Kamenického považujeme za odborníka," uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Strana začne s novým ministrom rokovať o jej návrhoch v ekonomickej a sociálnej oblasti po jeho vymenovaní.

"Musíme však dodať, že sme od koaličnej strany očakávali iný prístup: že sa meno nového ministra financií nedozvieme z médií, ale od partnera," doplnil Most-Híd vo svojom stanovisku.

Nastúpi po Veľkej noci

Novým ministrom financií má byť Ladislav Kamenický. Fico ho navrhne predsedníctvu Smeru-SD, a to rozhodne. Konať sa má na budúci týždeň v pondelok (15. 4.) alebo utorok (16. 4.). Do vymenovania ministra má viesť rezort financií premiér. Nový minister by mal nastúpiť po Veľkej noci, doplnil Fico.

​Post ministra financií sa uvoľňuje po tom, ako súčasný šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD) nastúpi do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS). Kažimír má podať demisiu v Prezidentskom paláci vo štvrtok (11. 4.) o 9.30 h.

Stranícke procedúry sú v rukách Fica

Fico pripomenul, že prezident nemôže odmietnuť návrh na nového ministra, ktorý premiér predloží. Dodal, že stranícke procedúry sú v jeho rukách.

​Premiér predpokladá, že predsedníctvo Smeru-SD odobrí Kamenického za nového ministra financií. Považuje ho za kompetentného a teší sa na spoluprácu s ním. Kamenický je predsedom parlamentného finančného výboru, zároveň je jedným z predsedov bratislavskej okresnej organizácie strany Smer-SD.

"Je to človek, ktorého ja osobne poznám a s ktorým som už mal tú česť spolupracovať. Myslím si, že je to človek, ktorý je pripravený a po odbornej stránke zdatný prevziať takúto dôležitú pozíciu vo vláde," uviedol Pellegrini.

01 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 02 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum) 03 - Modified: 2024-04-05 17:04:36 - Feat.: - Title: Pragmatický Smer? Do ktorej zo štyroch kategórií patrí Ficova strana 04 - Modified: 2024-03-20 16:43:00 - Feat.: - Title: Uvrhnú nás voľby z centra politického diania na perifériu Európy? 05 - Modified: 2024-03-18 12:33:35 - Feat.: - Title: Prieskum: Smer zvýšil náskok pred progresívcami, Danko je mimo parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:08